StoryEditor

Miliardár Buffett kupuje akcie oceliarní

19.01.2010, 23:00
Autor:
(bb)(bb)

Warren Buffett plánuje zvýšiť svoj akcionársky podiel v najziskovejších ázijských oceliarňach Posco. Po stretnutí s ním to povedal výkonný riaditeľ oceliarní Chung Joon-yang. V tom istom čase, švajčiarska zaisťovňa Swiss Re oznámila presun časti svojich aktív na firmu tohto amerického investora.

Záujem o oceliarne
Buffettova firma Berkshire Hathaway Inc. vlastní v súčasnosti 3,9 milióna akcií juhokórejských oceliarní, ktoré kúpila za 768 miliónov dolárov. Buffettov podiel v holdingu Posco predstavuje 4,5 percenta. Ten chce teraz zvýšiť po tom, čo oľutoval, že nekúpil akcie oceliarov už vlani. "Mal som kúpiť viac akcií Posco, keď ich cena na burze klesla minulý rok počas finančnej krízy," cituje 79-ročného investora agentúra Bloomberg.

Zisk z holdingu teraz znamená pre Buffetta 1,3 miliardy dolárov. Juhokórejské oceliarne plánujú v tomto roku zvýšiť svoju produkciu takmer o 17 percent. Spoločnosť tiež chce investovať 30 miliárd dolárov v Indii, vo Vietname a v Indonézii.

Aktíva Swiss Re
V rovnakom čase oznámila švajčiarska zaisťovňa Swiss Re, že na Buffettovu Berkshire Hathaway presúva časť svojich poisťovacích činností. Transakcia je známa ako retrocesia a znamená, že zaisťovňa prevedie časť rizika na iný subjekt. Dohoda za 1,3 miliardy dolárov by mala Swiss Re zabezpečiť kapitál 292 miliónov dolárov. Kontrakt s Buffettovým konglomerátom, ktorý už vlastní časť akcií Swiss Re, je platný spätne od 1. októbra 2009.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 11:58