StoryEditor

Podnikatelia platia menej. Nie však všade

30.04.2010, 00:00
Ak ste podnikateľ, pozrite sa na možnosti, ktoré pri poistení áut poskytujú právnickým osobám niektoré poisťovne. Zľavy, ktoré tak získate, dosahujú aj niekoľko desiatok percent, nehovoriac o ďalších výhodách, ktoré ako súkromná osoba v štandardnej ponuke nedostanete.

Ak ste podnikateľ, pozrite sa na možnosti, ktoré pri poistení áut poskytujú právnickým osobám niektoré poisťovne. Zľavy, ktoré tak získate, dosahujú aj niekoľko desiatok percent, nehovoriac o ďalších výhodách, ktoré ako súkromná osoba v štandardnej ponuke nedostanete.

Individuálny prístup
"Fyzické osoby - podnikatelia od 26 rokov veku, ako aj všetky právnické osoby platia povinné zmluvné poistenie zhruba o 20 percent nižšie ako ostatní klienti,“ hovorí Šimon Kollár z poisťovne Wüstenrot. V prípade havarijného poistenia platia podľa neho právnické osoby nižšie poistné asi o desať percent.

Poisťovne ponúkajú podnikateľovi individuálny prístup zohľadňujúci klientove špecifiká a parametre jeho vozidla. Podnikateľom ponúkajú zväčša poistenie piatich a viac vozidiel formou takzvaného flotilového poistenia. "Jeho výhodou je jednoduchá administratíva, poistenie všetkých vozidiel jednou poistnou zmluvou, úhrada poistného naraz za všetky vozidlá po doručení vyúčtovania poistného pod jedným variabilným symbolom,“ hovorí Katarína Synaková z oddelenia metodiky produktov spoločnosti Allianz-SP.

Podnikatelia majú podľa vedúceho oddelenia vzniku a vývoja poistných produktov Komunálnej poisťovne Petra Žilku možnosť uzatvoriť rámcovú poistnú zmluvu pre lepšiu administráciu poistenia. "Jedna zmluva znamená jedna platba a lepší prehľad. Navyše je možné získať množstvovú zľavu za počet vozidiel, plus bonus za priaznivý škodový priebeh, plus zľavu za viac poistení,“ hovorí.

Aj poisťovne Kooperativa, Union či Generali ponúkajú zvýhodnenie právnickým osobám, ktoré vlastnia päť a viac vozidiel. Výška poistného sa tu riadi špeciálnymi sadzbami. Podľa vrchnej riaditeľky marketingu a komunikácie poisťovne Generali Slovensko Zuzany Hlivákovej patria medzi ďalšie výhody flotilového poistenia napríklad asistenčné služby zadarmo, prehľadná evidencia platieb, platenie ročne, polročne alebo štvrťročne bez zvýšenia poistného, jednoduchšie zaraďovanie a vyraďovanie vozidiel zo zmluvy či rýchlejší a flexibilnejší servis. "Podnikateľom, ktorých počet vozidiel nepresiahne štyri kusy, ponúkame a odporúčame individuálny spôsob uzatvorenia poistnej zmluvy,“ hovorí.

Podľa manažéra spoločnosti Medical & Financial Consulting Ladislava Ďuranu vo všeobecnosti platí, že čím je vozidiel viac, tým sú podmienky lepšie. "Je rozdiel, či je vozidiel päť alebo päťsto, ale ak si firma uzavrie flotilové poistenie, výsledná cena môže byť nižšia o niekoľko desiatok percent oproti individuálnemu poisteniu každého vozidla.“ Zároveň odporúča využiť služby nezávislého sprostredkovateľa. "Je to odborník, ktorého úloha sa nekončí po uzavretí zmluvy, ale pokračuje pri neustálych zmenách vo vozovom parku a vie pomôcť pri škodových udalostiach,“ dodáva.

Menej nehôd, lepšia cena
Získať bonusy pri poistení môžete aj vtedy, keď nie ste podnikateľmi. Niektoré už patria k štandardu, iné sú skôr špeciálnymi produktmi konkrétnych poisťovní. Zaujímavosťou je napríklad produkt poisťovne Allianz. "Ako jediná poisťovňa ponúkame výhodné zákonné poistenie so spoluúčasťou,“ hovorí Synaková. K ďalším bonusom podľa nej patrí vernostný systém zliav, Rodinný autobalík pre dve a viac vozidiel v domácnosti, zvýhodnené ročné platenie poistného, ďalšie zmluvné zľavy.

Ak si šikovne poskladáte zľavu, tiež ušetríte. Podľa Martina Fučíka z poisťovne ČSOB môže klient získať bonus až 55 percent v prípade, že jazdí bez nehody, 30-percentnú obchodnú zľavu či napríklad päťpercentnú zľavu za uzavretie 24-mesačnej poistnej zmluvy s garanciou nemennej výšky. Poisťovňa Kooperativa ponúka podľa hovorkyne Daniely Michaličovej klientom zaujímavý systém odmeňovania, odstupňovaný podľa počtu prejazdených mesiacov bez nehody. Najvyššiu, až 70-percentnú zľavu, môžu získať v prípade, že nemajú žiadnu poistnú udalosť 108 a viac mesiacov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 10:19