StoryEditor

Bankárov zdaní Francúzsko a Británia

10.12.2009, 23:00
Autor:
(bb)(bb)
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy (na snímke) nasleduje Veľkú Britániu. Žiada, aby aj Francúzsko zaviedlo mimoriadne zdanenie odmien v bankovom sektore.

Francúzska vláda plánuje zahrnúť 50-percentnú daň do pripravovaného návrhu rozpočtu, ktorý prerokuje parlament. Mimoriadnu daň by mali odvádzať bankári, ak ich odmena presiahne 27-tisíc eur.

Podľa zdroja denníka Financial Times, tento krok už francúzska vláda zvažovala skôr, ale odrádzalo ju, či neohrozí konkurencieschopnosť Paríža ako finančného centra. "Keď už bude mimoriadna daň v Londýne, tak ani v Paríži už neexistuje žiadna prekážka na jej zavedenie,“ povedal denníku nemenovaný vyšší francúzsky úradník.
Veľká Británia oznámila zavedenie dane na bonusy prekračujúce 25-tisíc libier ešte v stredu. Sarkozy vyslal signál, že bude Londýn nasledovať, a to spoločnou výzvou s britským premiérom Gordonom Brownom v denníku Wall Street Journal. Obaja lídri tvrdia, že táto daň by mala byť považovaná v súčasnosti za prioritu, pretože bonusy v bankovníctve sa v tomto roku zvýšili aj o štátnu pomoc, ktorú banky dostali od vlád v čase finančnej krízy. Podľa Sarkozyho a Browna by sa takéto opatrenie malo zaviesť na globálnej úrovni.

Britský minister financií Alistair Darling za návrh zdaniť bonusy bankárov čelí kritike finančníkov z londýnskej City. Držiteľ Nobelovej ceny za ekonomiku z roku 2008 Paul Krugman napísal v súvislosti s návrhom zdaniť bonusy súhlasný blog s názvom: "Darling, I love you!“

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 17:10