StoryEditor

Pri zdanení honorárov rozhoduje ich výška

09.09.2009, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Zamestnanec, ktorý okrem príjmov zo závislej činnosti dostáva aj príležitostný honorár, podáva daňové priznanie v závislosti od toho, či tento príjem presiahne sumu 894,60 eura, čo je päťnásobok životného minima platný k 1. januáru tohto roka. "Ak je príjem vyšší ako 894,60 eura, podáva daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb. V opačnom prípade nemusí, pretože do tejto hranice je príjem oslobodený od dane," hovorí daňová poradkyňa Dagmar Bednáriková.

Nejde však o honorár umelca z autorskej zmluvy, ale príležitostný, mimoriadny honorár. Daňové priznanie nemusí podať ani taký zamestnanec, ktorý si privyrába občasnou činnosťou za honorár, ak sú jeho celkové príjmy nižšie ako 2 012,85 eura.

Z príležitostného honorára, ktorý sa vypláca na základe zmluvy o vykonaní diela, sa priamo z výplaty neodvádzajú odvody do Sociálnej poisťovne. Až keď po podaní daňového priznania doručíte výpis z neho do Sociálnej poisťovne, na základe výšky vašich príjmov vám určia odvodovú povinnosť.

Zdravotné poistenie budete musieť z honorára zaplatiť tiež až po dosiahnutí určitej sumy. "Príjem takéhoto zamestnanca sa zohľadňuje v ročnom zúčtovaní poistného, a to iba ak výška príjmu dosiahne 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Minimálny vymeriavací základ je vo výške minimálneho základu poistenca, ktorý má postavenie samoplatiteľa. V tomto prípade sa zohľadňuje aj obdobie postavenia zamestnanca. Ak bol zamestnancom iba časť roka, tak sa úhrn minimálnych vymeriavacích základov alikvotne upravuje," tvrdí Zuzana Horníková zo zdravotnej poisťovne Dôvera.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:43