StoryEditor

Pri spájaní podnikov si budete môcť vybrať

30.09.2009, 00:00

Novela zákona o dani z príjmov má zjednodušiť predovšetkým život a prácu podnikateľom. "Novela prináša do slovenského daňového systému koncepty známe zo zahraničia, ktoré vychádzajú z požiadaviek legislatívy Európskej únie, aby tieto typy transakcií boli, takzvane, daňovo neutrálne,“ komentoval manažér daňového oddelenia spoločnosti PricewaterhouseCoopers Radoslav Krátky. Predovšetkým ide o daňové ošetrenie pri kúpe či predaji podniku alebo jeho časti, nepeňažného vkladu do základného imania spoločnosti či zlúčení alebo splynutí podnikov.

Buď pôvodné ceny...
Novela prináša dve alternatívy pri zlúčení, splynutí a rozdelení spoločností. Po novom budú mať podnikateľské subjekty možnosť vybrať si tú alternatívu, ktorá bude pre ne daňovo výhodnejšia. Prvou alternatívou je ocenenie v pôvodných cenách. "Právny nástupca preberá majetok a záväzky v pôvodných cenách, respektíve v ich pôvodnej daňovej zostatkovej hodnote zistenej vo zanikajúcej spoločnosti. Do základu dane nezahŕňa oceňovacie rozdiely z titulu zlúčenia spoločností,“ vysvetlil senior manažér oddelenia daňového poradenstva zo spoločnosti Ernst & Young Richard Panek. Pri tomto spôsobe však právny nástupca nemôže dosiahnuť ani zvýšenie či zníženie hodnoty majetku na daňové účely - používané napríklad na účely daňového odpisovania z dôvodu jeho precenenia pri zlúčení. "Svojou podstatou sa táto alternatíva blíži v súčasnosti platnému daňovému režimu uplatňovanému pri zlúčeniach spoločností,“ dodal Panek.

...alebo reálna hodnota
Druhou alternatívou je ocenenie v reálnych hodnotách. "Toto zlúčenie spočíva v možnosti prevziať majetok a záväzky zanikajúcej spoločnosti v reálnych hodnotách na daňové účely. Výsledkom je, že právny nástupca môže dosiahnuť zvýšenie či zníženie hodnoty majetku na daňové účely,“ spresnil Panek. V prípade odpisovaného dlhodobého hmotného majetku to znamená možnosť jeho odpisovania z reálnej hodnoty, nie z pôvodnej daňovej zostatkovej hodnoty, ako to je v súčasnosti.

Táto alternatíva môže byť podľa Paneka v niektorých prípadoch pre daňovníkov atraktívna. "Jej uplatnenie by mohlo mať napríklad význam, keď výsledkom precenenia bude zníženie hodnoty majetku. V súčasnom období by sa to mohlo týkať napríklad spoločností, ktoré majú vo svojom majetku nehnuteľnosti alebo technológie, ktorých trhová cena je podstatne nižšia ako ich daňová zostatková cena.“

Základný rozdiel v oboch alternatívach daňového režimu pri zlúčení spoločností spočíva v daňovom dosahu ocenenia majetku a záväzkov a v spôsobe odpisovania majetku. "Koncept zákona je postavený tak, že daňovník má možnosť vybrať si pri ošetrení transakcií jednu z dvoch alternatív, ktoré majú síce iné daňové ošetrenie v čase transakcie, ale z dlhodobého hľadiska je daňový efekt viac-menej rovnaký,“ povedal Krátky. To, ktorá z alternatív je vhodnejšia, bude závisieť od konkrétnej situácie a zámerov obidvoch strán zúčastňujúcich sa na transakcii. "Vplyv na rozhodnutie pritom nebude mať len daňové posúdenie, ale tiež najmä účtovné, právne, komerčné a praktické otázky,“ doplnil Krátky.

Čo je goodwill

Zahŕňa úroveň riadenia podniku, jeho vybavenia až po vkusnosť zariadenia nábytkom, vzťahu vlastníka k majetku. Je to hodnota obchodného potenciálu, dobrej povesti a obľúbenosti u partnerov. Je viazané na zaužívaný účel používania napríklad ako kino, reštaurácia. Metódou, ktorá môže vyjadriť jeho hodnotu, je ohodnotenie zisku z neho. Pojem goodwill súvisí s akvizíciami podniku. Goodwill vzniká napríklad pri kúpe či vklade podniku alebo jeho časti alebo pri splynutí, zlúčení alebo rozdelení podnikov. Napríklad pri kúpe alebo vklade podniku alebo jeho časti, predstavuje goodwill rozdiel medzi kúpnou cenou alebo uznanou hodnotou vkladu a reálnou hodnotou jednotlivých zložiek majetku a záväzkov. Účtuje sa o tom v účtovníctve kupujúceho alebo prijímateľa vkladu. Tento rozdiel môže byť kladný ale aj záporný. Kladný rozdiel je v podstate niečo navyše, čo je napríklad kupujúci ochotný zaplatiť za podnik alebo jeho časť s tým, že očakáva, že sa v tejto súvislosti v budúcnosti zvýšia jeho ekonomické úžitky, že mu to niečo prinesie. Naopak, v súvislosti so záporným goodwillom sa znížia ekonomické úžitky.

Novinky pri goodwille
Novo upravované sú predovšetkým tie oblasti, ktoré sú v súčasne platnom zákone nejasné - typickým príkladom je napríklad otázka goodwillu (dobrého mena firmy). "Súčasný zákon neumožňuje kupujúcemu v prípade kúpy podniku zahrnúť odpis goodwillu do základu dane napriek tomu, že predávajúci musí príslušný zisk z predaja podniku, vrátane goodwillu, zdaniť. Navrhovaná novela tento nesúlad odstraňuje, keďže umožňuje daňovo efektívne odpisovanie goodwillu,“ doplnil Panek. Podľa novej právnej úpravy tak v prípade predaja podniku a pri nepeňažnom vklade do základného imania spoločnosti zahrnie nadobúdateľ goodwill či záporný goodwill do základu dane najdlhšie počas siedmich rokov, počnúc zdaňovacím obdobím, v ktorom došlo ku kúpe podniku či k uskutočneniu nepeňažného vkladu. Naopak, nebude ho môcť zahrnúť v prípade, ak sa rozhodne prevziať majetok a záväzky v daňovej zostatkovej hodnote.

Novela zákona o dani z príjmov má vstúpiť do platnosti od januára budúceho roka.

Prečítajte si aj:
Asignačnú daň okresajú

Vládny návrh novely zákona o dani z príjmov obmedzuje asignáciu dane, teda poukazovanie podielu zaplatenej dane zo strany právnických osôb. Ak zákon schváli parlament, podnikatelia, ktorí budú chcieť poukázať 2 percentá svojej dane nejakému subjektu, budú musieť siahnuť aj do svojho vrecka.

Darcovia krvi úľavu na dani nedostanú

Národná rada neschválila návrh Kataríny Tóthovej na daňové úľavy pre darcov krvi len o pár hlasov. Obsahom návrhu bola možnosť odpísať si 65 eur zo základu dane za každé darovanie krvi alebo biologického materiálu.

Ako prejsť z účtovníctva na evidenciu

Vládny návrh na zmenu zákona o dani z príjmov obsahuje aj ustanovenia, ktoré upravujú podmienky prechodu z účtovníctva na zjednodušenú daňovú evidenciu a opačne. Daňovník, ktorý začne viesť daňovú evidenciu po tom, ako účtoval v jednoduchom účtovníctve, zvýši svoj základ dane o zostatky vytvorených rezerv v zdaňovacom období, v ktorom došlo k tejto zmene, podľa stavu zisteného k začiatku zdaňovacieho obdobia. Ak prechádzate z daňovej evidencie na jednoduché účtovníctvo, neupravujete základ dane.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 20:00