Cukrovku, žiaľ, má čoraz väčší počet ľudí. A pritom je medzi nami veľa takých, ktorí nemajú ani tušenie, že ich táto choroba ohrozuje. Keby však poznali prvé štádiá cukrovky, mohli by celkom úspešne aspoň oddialiť jej vznik. Museli by však s určitosťou vedieť o tejto hrozbe a dodržať k tomu zopár pravidiel, ktoré by určite zvládli a nijako nenarušili možnosť aktívne pracovať a mať radosť zo života. Medicína pozná veľa príčin tejto choroby, ale nie všetky. Skutočnosťou je, že vo vyspelých krajinách ochorení na cukrovku neustále pribúda a že zatiaľ neexistuje nijaký uzdravujúci prostriedok, iba lieky, ktoré nahrádzajú v tele narušenú funkciu slinivky brušnej (pankreasu). Cukrovka je choroba látkovej premeny, pričom je narušený metabolizmus cukrov nedostatkom inzulínu tak, že je hladina cukru v krvi zvýšená, no bunky ho nemôžu využiť. Cukrovku môžeme aspoň trocha zmierniť čistými zeleninovými šťavami. Odporúčajú sa šťavy zo špenátu, mrkvy, hlávkového šalátu, ružičkového kelu či brokolice, ktoré sa môžu dochutiť petržlenom alebo zelerom. Najdôležitejšou súčasťou kombinácií používaných na liečenie cukrovky je šťava z nezrelých fazuľových strukov.