StoryEditor

Poisťovni treba vrátiť starý preukaz

07.01.2011, 10:25
Zamestnanec, živnostník, či dobrovoľne poistená osoba, ktorá zmenila k 1. januáru zdravotnú poisťovňu, musí svojej pôvodnej poisťovni vrátiť preukaz zdravotného poistenia. Aj európsky preukaz.

Obidva preukazy treba vrátiť do 8. januára 2011.  Aj keď tento deň pripadá na deň pracovného voľna, termín pre splnenie tejto povinnosti sa neposúva na nasledujúci prvý pracovný deň. Preukaz možno vrátiť osobne na pobočkách poisťovní alebo poštou, pričom rozhodujúci je dátum poštovej pečiatky.

V zmysle zákona o zdravotnom poistení je to jedna z podmienok ukončenia poistného vzťahu v  zdravotnej poisťovni.  V prípade jej nesplnenia, hrozí poistencovi pokuta až do výšky 165 eur.  Po odovzdaní starého preukazu už poistenci používajú od 1. januára iba preukaz novej poisťovne. Ten mala zaslať nová poisťovňa do 20. decembra 2010.  „Ak ho poistenec do tohto dátumu nedostal, mal by sa v zdravotnej poisťovni informovať o dôvodoch a žiadať jeho vydanie a súčasne môže podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, “ vysvetľuje Radoslava Miklášová, hovorkyňa úradu.

O vydanie európskeho preukazu však musia svoju novú zdravotnú poisťovňu písomne požiadať. Lehota na vydanie preukazu je 30 dní. Ak poistenec plánuje vycestovať do zahraničia skôr, mal by zdravotnú poisťovňu požiadať o náhradný certifikát, ktorý nahrádza európsky preukaz a má platnosť tri mesiace. Za vydanie preukazu ani náhradného certifikátu poistenec neplatí.

Dôležité: Preukaz poistenca treba vrátiť preukaz aj pri odchode do zahraničia, ak bude ukončené verejné zdravotné poistenie na Slovensku a poistenec bude poistený v zahraničí.

Poistencovi, ktorý zmenil od začiatku tohto roku zdravotnú poisťovňu, úrad i poisťovne odporúčajú informovať o tejto skutočnosti aj:
a) zamestnávateľa - hoci zákon neurčuje lehotu na oznámenie, treba tak urobiť čo najskôr, aby  zamestnávateľ odvádzal poistné do správnej zdravotnej poisťovne,
b) lekára (všeobecného,  gynekológa, detského lekára i stomatológa), aby lekár mohol fakturovať výkony do správnej poisťovne.

Viac povinností majú podnikatelia. Ak samostatne zárobková činná osoba zmení zdravotnú poisťovňu, musí nielen vrátiť preukaz, ale do 8. januára okrem iného aj :

- uviesť novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na zdravotné poistenie z ročného zúčtovania za r. 2009  (tlačivá poskytuje poisťovňa na pobočkách i na internetovej stránke) a priložiť odpis ročného zúčtovania za r. 2009
- odovzdať odpis z ročného zúčtovania poistného za predchádzajúci kalendárny rok (r. 2010) do 30. júna 2011.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:00