StoryEditor

Tá, ktorá velí Mikulášovi

30.12.2010, 23:00
Iveta Radičová, sociologička, podpredsedníčka SDKÚ-DS, ktorá sa stala prvou predsedníčkou vlády v našej histórii.

Minulý rok to ako prvá žena na Slovensku dotiahla až do druhého kola prezidentských volieb a... prehrala. Tento rok mala viac šťastia. Keď sa prevalil škandál s podozrivým financovaním jej strany SDKÚ-DS, dostala Iveta Radičová šancu byť líderkou strany v júnových parlamentných voľbách. A hoci v nich SDKÚ- DS len z veľkej diaľky dýchala na chrbát víťaznému Smeru, 8. júla 2010 bola Iveta Radičová vymenovaná za predsedníčku vlády. Ako prvú v slovenskej histórii.



Never ending story. Prokurátor
Neľutuje prvá premiérka svoj vstup do veľkej politiky? "Ja na túto otázku odpovedám, že niekoľkokrát za deň. No tým aj vyjadrujem, že to nie je taký vážny stav. Vždy, keď sa niečo nepodarí, tak príde takýto okamih, ale hneď potom nasleduje myšlienka, že všetko má riešenie.“

Iveta Radičová dostala zo svojho politického piedestálu možnosť zostaviť vládu a nezastavila sa, pokým nedala dokopy svoj veľký koaličný štvorlístok. V strane je podriadená Mikulášovi Dzurindovi, vo vláde zasa Mikuláš Dzurinda jej. I napriek tomu sociologička tvrdí, že si rozumejú a kombinácia premiérky a podpredsedníčky strany jej vyhovuje.

Sedieť na premiérskej stoličke však nie je vždy ľahké, veď len za prvý polrok jej vlády už nad ňou niekoľkokrát visel závan demisie a pojem koaličná kríza sa spomína v médiách viac ako často. Odmietnutá pôžička Grécku, júnový ohlásený odchod Obyčajných ľudí z klubu SaS, kauza hayekovci... Novembrový prieskum verejnej mienky Agentúry MVK však i napriek tomu ukázal, že tretina Slovákov považuje našu prvú dámu za najdôveryhodnejšiu spomedzi politikov. "Každého politika takéto hodnotenie poteší, vážim si ho a prijímam ho s pokorou. Je to pre mňa skôr záväzok, ale potešujúci záväzok.“ Ktovie, či by výsledky prieskumu boli rovnaké i po "neverending story“ - voľbe prokurátora.

Politik v sukni
"Za úspech napriek veľmi ťaživej situácii považujem vypracovanie a schválenie programového vyhlásenia vlády a následných vyše 120 zákonov, ktoré štartujú reformu súdnictva, sú nástrojmi na znižovanie korupcie,“ vymenúva Iveta Radičová svoje doterajšie úspechy na poste premiérky a dáva tak na frak všetkým neprajníkom, ktorí majú pocit, že politici by sukne nosiť nemali.

Už keď si sadala na premiérsku stoličku, vyhlásila, že sa pokúsi dokázať, že ženy do vrcholnej politiky patria. Na akademickej pôde, kde predtým pôsobila, je jedno, či ste žena alebo muž. Na tej politickej už až tak nie. "Sú profesie, kde ešte isté tradície prežívajú a patrí k nim i politika. Dlhodobo to bol primárne mužský svet,“ hovorí pre HN Radičová.

No realita potvrdila opak a naša premiérka sa v novembri zaradila do zoznamu 18 politických líderiek sveta, ktorým americký časopis Glamour udelil titul Žena roka. "Byť zaradená do klubu političiek ako Hillary Clinton alebo Angela Merkel je určite veľká pocta pre mňa, ale aj pre Slovensko. Pre mňa je dôležité, že hlas Slovenskej republiky je vnímaný vážne.“ Ako sa zatiaľ zdá, aj hlas Ivety Radičovej ešte na slovenskej politickej scéne bude
počuť.

Jej tip na tvár roka: Tvárou roka je pre mňa vždy moja dcéra a všetci ľudia, ktorí nežijú len pre seba.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 06:55