StoryEditor

Obchodovanie s Ruskou federáciou

12.12.2004, 23:00
Obchodné kontakty Slovenska s Ruskou federáciou sa po našom vstupe do EÚ dostali do novej roviny. Na seminári organizovanom Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou v Bratislave sa diskutovalo o Systéme všeobecných colných preferencií EÚ, do ktorého patrí Ruská federácia (RF), o pokroku v prístupových rokovaniach RF so Svetovou obchodnou federáciou (WTO) a o aktuálnych slovensko-ruských obchodných vzťahoch

Obchodné kontakty Slovenska s Ruskou federáciou sa po našom vstupe do EÚ dostali do novej roviny. "Priama spolupráca s regiónmi je spôsob ako najlepšie nadviazať efektívne obchodné vzťahy. Ďalšou oblasťou je skvalitnenie exportných úverov a záruk," tvrdí Taymuraz Dzasokhov, zástupca Priemyselnej komory Ruska v Prahe. Potvrdzuje to aj obchodný radca Ruskej federácie v SR Grigorij Sarišvili, podľa ktorého sú zasadnutia zmiešaných komisií s vybranými subjektmi Ruskej federácie a podnikateľské misie do týchto regiónov významným faktorom v rozvoji vzájomného obchodu.
Obnova rokovaní
"V týchto dňoch prebiehajú expertné rokovania k textu novej medzivládnej hospodárskej dohody, ktorá by po pripomienkovom konaní mala byť podpísaná začiatkom budúceho roka," povedal predstaviteľ Ministerstva hospodárstva SR Tomáš Magyarics. Po dvojročnom odstupe by sa mali obnoviť pravidelné zasadnutia Medzivládnej komisie pre obchodno-hospodársku, vedecko-technickú a kultúrnu spoluprácu SR a RF, na ktorých sa riešia aktuálne otázky týkajúce sa investícií, vytvárania spoločných podnikov, výrobnej kooperácie a dodávok energetických a ďalších strategických surovín pre slovenský priemysel. Magyarics vyzval podnikateľov, aby využívali medzivládnu komisiu a zmiešané komisie a svojimi návrhmi prispievali k ich činnosti.

Colné režimy
Zástupca Federálneho colného úradu Ruskej federácie Sergej Aleksejev na otázku o stave prístupových rokovaní do WTO nedokázal odhadnúť najbližší vývoj: "Colné poplatky a dane tvoria až 43 percent príjmov ruského štátneho rozpočtu. Rokujeme o vstupe už jedenásť rokov. Nedávno sa podpísala dohoda o vzájomnom obchode s najväčším obchodným partnerom -- Európskou úniou. Pripravujú sa dohody so Spojenými štátmi, Japonskom a Čínou, ktoré sú tiež súčasťou prístupového procesu do WTO. "
Vystúpenie Aleksejeva na seminári bolo zamerané na vysvetlenie nového colného kódexu. Zmenilo sa postavenie federálnej colnej správy, časť kompetencií prešla na ministerstvo ekonomického rozvoja a obchodu, čím sa má preniesť dôraz z kontrolnej funkcie na rozvoj obchodu. Zároveň však Federálny colný úrad stratil možnosť vydávať vyhlášky a nariadenia a presun kompetencií zatiaľ nie je celkom administratívne doriešený.
Zmeny na colniciach
Nový colný kódex stanovuje nie len činnosti colníka na colnici, ale presne stanovuje čas vykonávania tej-ktorej činnosti. V miestach konania sa zdokonalili colné postupy jednostupňovou colnou kontrolou, rozširuje sa počet colníc, na ktorých sa dá predložiť elektronická deklarácia. Na zjednodušenie postupov sa v colnom styku s niektorými škandinávskymi krajinami zaviedli "zelené koridory". Tieto skúsenosti sa majú perspektívne rozšíriť aj na obchodný styk s ďalšími krajinami.
Zástupca Národnej asociácie colných deklarantov (NATB) Igor Orlenko poukázal na to, že popri Colnom zákonníku stále platí 10 500 vyhlášok a nariadení, čo umožňuje jednotlivým colným orgánom široko interpretovať konkrétne situácie. Orlenko zdôraznil potrebu dôkladnej prípravy exportných prípadov do Ruska, čím sa dá napomôcť plnému využitiu niektorých výhod oslobodenia od ciel a poplatkov. Členovia národnej asociácie colných deklarantov poskytujú služby a poradenstvo v tejto oblasti. Užitočné informácie a odkazy sa dajú nájsť na internetových stránkach asociácie, ich člena a vydavateľa Targo a na Federálnom colnom úrade (www.natb.ru, www.targo.ru, www.customs.ru).
"Colný režim, ako ho prezentovali zástupcovia ruských orgánov, podnikatelia na Slovensku poznajú -- vychádza z Kjótskeho dohovoru a podobá sa režimu ktorý uplatňovala EÚ v roku 1993," konštatoval Jozef Rajtar z SOPK. "Otázkou je, ako sa bude uplatňovať v praxi. Zdá sa mi, že časové limity, ktoré si dali priamo do colného kódexu, nie sú celkom realistické. Povinnosť predkladať dodatočné doklady môže spôsobiť, že dvojdňová lehota na prebehnutie colného konania sa v mnohých prípadoch nebude dať dodržať," dodal.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:08