StoryEditor

Najčastejšie príčiny neplatného skončenia pracovného pomeru

28.10.2002, 23:00

Výpoveď
Podstatne častejšie sa vyskytujú neplatné výpovede zo strany zamestnávateľov ako zo strany zamestnancov. Zamestnanec musí splniť len dve podmienky -- napísať výpoveď (písomná forma) a doručiť ju zamestnávateľovi. Pre zamestnávateľa však zákon určuje viacero zásadných podmienok:
* Výpoveď zo strany zamestnávateľa musí obsahovať výpovedný dôvod skutkovo vymedzený tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom. Ak ide o organizačný dôvod, je potrebné uviesť, kedy, akým rozhodnutím (rozhodnutím riaditeľa, uznesením štatutárneho orgánu a pod.) a konkrétne o akú organizačnú zmenu ide (nadbytočnosť vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia, o znížení stavu zamestnancov s cieľom zvýšiť efektívnosť práce a pod.). Nestačí uviesť: "Na základe organizačných zmien bolo Vaše pracovné miesto zrušené." V súdnych sporoch o neplatnosť výpovedí z organizačných dôvodov sa skúma, či fakticky došlo k organizačným zmenám a nie len formálne.
* V prípade výpovede z dôvodu nespĺňania predpokladov alebo požiadaviek pre riadny výkon práce či neuspokojivých pracovných výsledkov je rovnako potrebné konkretizovať, aké predpoklady (napr. vzdelanie, ak je prijatý právny predpis, ktorý zavedie určité podmienky pre výkon danej profesie) alebo požiadavky (nové rozhodnutie zamestnávateľa o ďalších požadovaných podmienkach pre výkon funkcie, napr. dohoda o hmotnej zodpovednosti, prípadne požiadavky osobnostného charakteru -- vystupovanie, komunikácia).
* Ak ide o neuspokojivé pracovné výsledky alebo sústavné menej závažné porušovanie pracovnej disciplíny, podmienkami platnej výpovede sú skutočnosti, že ide o v posledných šiestich mesiacoch opakované (najmenej tri) neuspokojivé výsledky alebo porušenia pracovnej disciplíny a že boli zamestnancovi doručené písomné upozornenia na tieto skutočnosti s výstrahou o možnej výpovedi pri ich ďalšom opakovaní.
* Pri závažnom alebo hrubom porušení pracovnej disciplíny môže byť dôvodom neplatnosti výpovede aj neprimeranosť postihu (výpoveď alebo okamžité skončenie pracovného pomeru) voči závažnosti porušenia pracovnej disciplíny. Veľmi dôležité je dodržanie lehoty na výpoveď pre porušenie pracovnej disciplíny alebo z dôvodu, pre ktorý možno okamžite zrušiť pracovný pomer (dva mesiacov odo dňa, keď sa o dôvode výpovede zamestnávateľ dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď dôvod výpovede vznikol).
* Výpoveď môže byť neplatná aj z dôvodu, že zamestnávateľ neponúkne zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takúto má.
Na druhej strane k neplatnosti výpovedí nedochádza z dôvodu nesprávne uvedenej výpovednej lehoty, a tým aj termínu skončenia pracovného pomeru, pretože dĺžka a začatie plynutia výpovednej lehoty sú priamo uvedené v Zákonníku práce. Ak je vo výpovedi nesprávne uvedená výpovedná lehota alebo nie je vôbec uvedená, nepôjde o neplatnú výpoveď. Pracovný pomer sa skončí uplynutím zákonnej výpovednej lehoty.

Okamžité skončenie pracovného pomeru
* Dôvod okamžitého skončenia pracovného pomeru musí byť skutkovo uvedený tak, aby nevzbudzoval žiadnu pochybnosť o zvlášť hrubom porušení pracovnej disciplíny zamestnancom. Už z pomenovania vyplýva, že ide o najzávažnejšie porušenie pracovnej disciplíny, takže nie je možné využiť túto formu skončenia pracovného pomeru pri inom porušení. Okrem tohto dôvodu je možné použiť túto formu aj v prípade určených trestných deliktoch zamestnanca. K neplatnosti môže dôjsť, ak súd rozhodne, že postih zamestnanca skončením pracovného pomeru takouto formou je neprimeraný jeho previneniu.
* Zamestnávateľ musí mať na pamäti, že okamžite môže skončiť pracovný pomer so zamestnancom iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie dozvedel, najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď tento dôvod vznikol.
* Neplatnosť okamžitého skončenia pracovného pomeru zo strany zamestnanca môže vzniknúť vtedy, ak zdravotné potvrdenie o zákaze vykonávať prácu nebude mať charakter lekárskeho posudku alebo ak zamestnanec nedodrží určené lehoty pri okamžitom skončení z dôvodu nevyplatenia mzdy.

Dohoda o skončení pracovného pomeru
* Dôvodom neplatnosti dohody o skončení pracovného pomeru bývajú nedorozumenia v súvislosti so súhlasom druhej strany alebo s dátumom skončenia pracovného pomeru. Návrh druhej strany na iný dátum skončenia pracovného pomeru je novým návrhom. Ak druhá strana na tento návrh nereaguje, pretože považuje vec za dohodnutú, nedôjde k platnému skončeniu pracovného pomeru.
* V praxi bývajú dohody o skončení pracovného pomeru neplatné aj z dôvodu nedostatku vôle alebo omylu (uzatvorenie dohody pod vplyvom donútenia, alebo ak sa dohoda uzatvára ústne napr. pri oslavách, pričom druhá strana neskôr spochybní vážnosť svojho právneho úkonu).

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej lehote
* Neplatnosť skončenia pracovného pomeru v skúšobnej lehote vzniká v súvislosti s počítaním času a chybami pri určení konca skúšobnej lehoty, keď jedna alebo druhá strana ukončí pracovný pomer v skúšobnej lehote, hoci táto už predtým uplynula.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 06:04