StoryEditor

Na osobný bankrot si pripravte vysoký preddavok

13.04.2010, 00:00

Otázka: Chcel by som poprosiť o radu, kde sa dá overiť hodnota akcií z prvej vlny kupónovej privatizácie. Je to kvôli bezodplatnému prevodu akcií na Fond národného majetku, ktoré nemajú žiadnu hodnotu.

Trhovú cenu cenných papierov je možné zistiť na Burze cenných papierov, pokiaľ sú tieto cenné papiere obchodovateľné a sú zaradené do burzového systému. V prípade, že sa akcie na burze neobchodujú, potom je zisťovanie trhovej ceny obťažnejšie. Ak boli predtým obchodované na trhu RM-Systému, posledné štatistiky o vývoji obchodovania i poslednú cenu, za ktorú sa zobchodovali akcie, vám môže poskytnúť aj ktorýkoľvek obchodník s cennými papiermi. Treba však využiť všetky možné dostupné informačné kanály, ako je napríklad internet, noviny, televízia, rozhlas, známych a podobne. Avšak ani zaradenie na burze nezaručuje, že trhovú cenu zistíte, pretože s uvedeným cenným papierom sa nemusí dlhší čas vôbec obchodovať.

Robert Kopál, predseda Výkonného výboru Asociácie obchodníkov s cennými papiermi.

Otázka: Rád by som sa spýtal kedy, kde a ako môže človek požiadať o osobný bankrot.

Osobný bankrot možno vyhlásiť iba na seba samého. Slúži predovšetkým na to, aby sa ľudia zbavili záväzkov, ktoré im vznikli zadlžením napríklad z dôvodu dlhodobej nezamestnanosti či choroby. Môžu ho využiť občania, ktorí meškajú so splátkou dlhu aspoň 30 dní. Žiadosť o vyhlásenie konkurzu sa podáva na okresnom súde príslušnom podľa miesta trvalého bydliska. K žiadosti treba priložiť aj súpis majetku. Zaplatiť treba aj pomerne vysoký preddavok vo výške 663 eur. Spolu s návrhom na vyhlásenie konkurzu na príslušnom súde alebo počas konkurzu je potrebné podať aj návrh na oddlženie.
Po vyhlásení konkurzu, zhruba 2 mesiace po podaní žiadosti o vyhlásenie konkurzu, začne sa s predajom osobného majetku vrátane nehnuteľnosti. Treba sa pripraviť na to, že tento proces trvá najmenej rok. Ak sa nepodarí uspokojiť všetkých veriteľov z výnosu z predaja majetku, nasleduje proces oddlženia. Súd následne určí trojročné skúšobné obdobie a sumu, ktorú by mal dlžník každý rok zaplatiť, najviac však 70 % z čistého ročného príjmu dlžníka. Údaje o osobných konkurzoch sa zverejňujú v Obchodnom vestníku.

Andrea Medžová

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 01:09