StoryEditor

Dostanete len jeden rodičovský príspevok

30.11.2010, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Máte alebo plánujete mať viac detí za sebou v krátkom čase? Mali by ste vedieť, že rodičovský príspevok nedostanete na každé dieťa zvlášť, ale budete mať nárok len na jeden pre všetky. Jeden, ktorý bude navyše rovnaký, ako keby ste mali iba jedno dieťa.

Pokojne môžete mať aj tri deti vo veku do troch rokov, no rodičovský príspevok vám úrad práce prizná len do výšky 190 eur a 10 centov. Ak už máte malé deti, poberáte na ne rodičovský a narodí sa vám ďalšie, dostanete len materské a na rodičovský príspevok vám zanikne nárok. "V takomto prípade bude matka poberať opäť materské, ktorého výška bude rovnaká ako pri prvom dieťati - vypočíta sa z jej predošlého vymeriavacieho základu. Teda z platu, ktorý poberala pred nástupom na prvú materskú dovolenku. Zároveň stráca nárok na rodičovský príspevok, opäť ho získa až po ukončení poberania materského,“ vysvetľuje Slavomíra Sélešová z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Keď sa narodia dvojičky či trojičky, aj vtedy matka po skončení poberania materského dostane len jeden rodičovský príspevok. "Je vždy iba jedna štátna dávka, preto matka poberá vždy len jeden rodičovský príspevok, ktorý nie je viazaný na počet detí. Sú však iné príspevky pre matky dvojičiek, napríklad príspevok pri opakovanom narodení dvojčiat alebo trojčiat - rodičia týchto detí raz ročne dostanú mimoriadny príspevok podľa ich veku. Rodičia dvojičiek tiež dostanú dvojmo príspevok pri narodení dieťaťa a aj prídavky,“ hovorí Andrea Devánová z mediálneho odboru ministerstva.

Štát v rodičovskom príspevku nezohľadní ani to, že už máte malé dieťa alebo deti a narodí sa vám ďalšie, prípadne dvojičky. Za každých okolností a pri akomkoľvek počte detí dostanete 190,10 eura.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:00