StoryEditor

Práca popri rodičovskom sa oplatí

18.01.2011, 23:00

Rodičovský príspevok je od začiatku roka jednotný - 190,10 eura. Viac dostávajú len tí rodičia, ktorí už počas minulého roka poberali 256 eur. Takýto príspevok im zostane do 20 mesiacov veku dieťaťa, potom sa zníži na 190,10 eura. Rodičovský príspevok mal v minulom roku dve sadzby, nižšiu 164,22 eura a vyššiu 256 eur.     

Možnosť pracovať
Po novom sa popri poberaní rodičovského príspevku dá pracovať. Doteraz to zákon neumožňoval a mamičky, ktoré si privyrábali, prišli o príspevok. Teraz stačí, ak zabezpečíte starostlivosť o dieťa prakticky akýmkoľvek spôsobom, môžete pracovať a vybrať si z dvoch príspevkov.

Otázky
Mnohé mamičky sa na HN obracajú s otázkou, či nestratia nárok na rodičovský príspevok ani vtedy, keď dajú dieťa do štátnej škôlky. "Matka, ktorá umiestni dieťa do štátnej škôlky, nepríde o rodičovský príspevok,“ odpovedá Slavomíra Sélešová z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Štátu v podstate nezáleží na tom, do akého zariadenia dieťa dáte, ani na tom, kto sa o dieťa stará. Ide iba o zabezpečenie riadnej starostlivosti.

O príspevok sa dá podľa nej prísť dosiahnutím troch rokov veku dieťaťa, alebo ak o to rodič požiada. Napríklad keď chce poberať radšej príspevok na starostlivosť o dieťa. Medzi týmito príspevkami si pracujúci rodič môže vybrať.

Príspevok na starostlivosť o dieťa môžete čerpať do výšky 230 eur, ak ho použijete na opatrovateľku, škôlku alebo jasle. Opatrovateľkou pokojne môže byť aj babka dieťaťa, či iný rodinný príslušník, musí však mať na to živnosť. Ak by sa o dieťa staral niekto bez živnosti, dostanete iba 41,10 eura.

Čo je lepšie
Zdá sa vám, že 230 eur je viac ako 190? Je to tak, ale má to aj háčik. Príspevok na starostlivosť o dieťa nemá fixnú výšku 230 eur, toto číslo je len strop, maximum. Do tejto sumy vám štát preplatí náklady na starostlivosť, teda na opatrovateľku alebo jasle. Náklady však treba vydokladovať. "Rodič poberajúci príspevok na starostlivosť o dieťa musí na úrad nosiť potvrdenia o úhrade poplatkov za zariadenie,“ hovorí Sélešová. Peniaze teda dostanete na konkrétne, dokladmi podložené výdavky.

Pokojne však môžete štátu každý mesiac dokladovať plných 230 eur, ak sa na tom dohodnete s opatrovateľkou. V týchto výdavkoch môžu byť rôzne veci - aj plienky či strava pre dieťa. Do zmluvy uvediete, že tieto veci je opatrovateľka povinná na vlastné náklady nakúpiť. Opatrovateľka, ktorá je živnostníčkou, si tak pre daňové účely zvýši náklady a zníži daň. Pre vás to bude znamenať, že od štátu dostanete celých 230 eur aj v prípade, že by ste toľko opatrovateľke ako odmenu nedali a pokryjete si tým aj výdavky na plienky či stravu.

Oplatí sa to napríklad pri rodinných príslušníkoch, ktorí sa starajú o deti často aj bez toho, aby žiadali odmenu. Úrady práce totiž nebudú kontrolovať, na čo peniaze idú, ale iba či je naozaj zabezpečená starostlivosť o dieťa. Nevýhodou môže byť, že opatrovateľka so živnosťou musí riadne platiť dane a odvody.

Ďalšie zmeny
Podmienkou poberania príspevku na starostlivosť o dieťa je zárobková činnosť rodiča. Ten, kto dostane rodičovský príspevok vo výške 190,10 eura, nemusí nikomu preukazovať, na čo peniaze použil.

V prípade, že máte dvojičky alebo trojičky, dostanete vyšší rodičovský príspevok. To je novinka, lebo doteraz dostávali rodičia dvojičiek rovnaký príspevok ako tí, čo majú iba jedno dieťa. Po novom sa rodičovský príspevok zvýši o 25 percent za každé ďalšie dieťa.

Vyplácanie rodičovského príspevku bude navyše naviazané na školskú dochádzku staršieho dieťaťa - ak má vaše dieťa dlhodobo veľa neospravedlnených hodín, dostanete len polovicu príspevku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 21:11