StoryEditor

Lízing umožní častejšiu výmenu automobilu

07.05.2010, 00:00

Máloktorý živnostník dnes kupuje auto v hotovosti, väčšina využíva možnosť peniaze si požičať. Hoci je úver o čosi populárnejší, lízing zasa ponúka živnostníkom jednu nezanedbateľnú výhodu - zrýchlené odpisovanie.

Úroky sú zahrnuté
Principiálne podlieha podľa generálneho riaditeľa VÚB Leasing Miloša Bikára nákup majetku na úver rovnakému spôsobu odpisovania ako nákup majetku v hotovosti. Je teda možné použiť rovnomerné alebo zrýchlené odpisovanie, vždy počas zákonom stanovenej lehoty. "Pri nákupe na úver si klient uplatňuje do nákladov aj nákladové úroky platené poskytovateľovi úveru."

Naproti tomu finančný prenájom, teda lízing, je daňovo zvýhodnený v zmysle zákona o dani z príjmu. "A to tým, že je možné odpísať takto nadobudnutý majetok za 60 percent doby odpisovania, minimálne však za 36 mesiacov. To znamená, že pri osobných autách toto zvýhodnenie predstavuje 12 mesiacov," hovorí Bikár. Klient si navyše do nákladov okrem odpisov uplatňuje aj úroky, ktoré sú súčasťou lízingových splátok. "Z uvedeného vyplýva, že jednoznačne výhodnejší je finančný prenájom, a to z dôvodu rýchlejšieho odpisu nadobúdaného majetku, ktorý umožňuje zrýchliť cyklus jeho obmeny, a tak používať modernejšie technológie a dopravnú techniku," uzatvára.

Podľa hovorkyne ČSOB Zuzany Francúzovej je dôležitým momentom to, za aký dlhý čas chce podnikateľ zahrnúť hodnotu vozidla do svojich nákladov. "Ak v blízkom období očakáva výnosy, ktoré by chcel pokryť nákladmi, je pre neho výhodnejšie dohodnúť si financovanie finančným lízingom, keďže týmto spôsobom môže vozidlo odpísať rýchlejšie. V opačnom prípade bude pre podnikateľa výhodnejšie uzatvorenie úveru," hovorí.

Žiadny rozdiel
Ako živnostníci by ste však pri pôžičkách očakávali zvýhodnenie oproti bežným ľuďom zbytočne. "Podmienky lízingu a úveru pre právnickú aj fyzickú osobu sú rovnaké. Rozdiel je len v predkladaných dokladoch," hovorí Francúzová. Aj podľa Bikára je jediný rozdiel v dokladoch, inak je získanie financovania schvaľované rovnakým procesom pre živnostníkov aj nepodnikateľov. "Vo všeobecnosti platí, že pri financovaní rovnakého predmetu s rovnakou akontáciou musí aj živnostník, aj nepodnikateľ splniť kritériá bonity, ktoré nás presvedčia, že budú schopní splácať dohodnuté splátky," tvrdí Bikár.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 21:39