StoryEditor

Niektorí autori majú výnimku

01.02.2011, 23:00

Autori nie sú jednotná kategória pre posudzovanie zdravotných odvodov, preto je viacero možností, ako si vysporiadajú svoje poistné. Niektorí budú musieť podať ročné zúčtovanie do konca marca, iní nie.

Ročné zúčtovanie sa netýka tých, ktorí v roku 2010 neboli prihlásení v zdravotnej poisťovni -- napríklad autorov, ktorí mali príjem zdanený zrážkovou daňou. Tú strhne objednávateľ autorských, neumeleckých príspevkov do tlače, rozhlasu a televízie. Teda daň vyrieši firma a autor sa už nemusí o nič starať -- zdravotné ani sociálne odvody sa z takýchto príjmov neplatia, preto netreba ani podávať ročné zúčtovanie zdravotného poistenia.

Ste SZČO?
Autori, ktorí sú samostatne zárobkovo činnými osobami, podávajú ročné zúčtovanie do konca marca. "Musí ho vykonať každý poistenec, ktorý sa v kalendárnom roku považoval čo len jediný deň za SZČO," hovorí Judita Smatanová z poisťovne Union. Nie je dôležité, či ste vykonávali činnosť SZČO, či ste z tejto činnosti dosiahli príjmy alebo nie alebo či máte stratu alebo zisk, musíte podať ročné zúčtovanie.

Vyplniť treba tlačivo typu B a vymeriavacím základom je základ dane z príjmu, teda príjmy mínus výdavky, informuje Monika Laciková z poisťovne Dôvera.

Dobrovoľne platiaci
Niektorí autori, ktorým platenie zdravotného poistenia nevyplýva z príjmu, si platia poistné dobrovoľne. Napríklad autori s príjmom zdaneným zrážkovou daňou -- ak nie sú zároveň poistencami štátu, nemali by nárok na zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu.

"Ak bol autor v zdravotnej poisťovni prihlásený ako dobrovoľne nezamestnaná osoba, ročné zúčtovanie podáva na tlačive typu C a jeho vymeriavacím základom je príjem, ktorý podlieha dani z príjmov podľa paragrafov 5 a 6 zákona o dani z príjmov, okrem vyňatých príjmov," vysvetľuje Monika Laciková.

Najprv dane
Zúčtovanie zdravotného treba vykonať do 31. marca, rovnako ako daňové priznanie. K tlačivu ročného zúčtovania zdravotného poistenia sa podľa Lacikovej výpis z daňového priznania neprikladá. Keďže však zúčtovanie príjmov robíte z daňového základu, prednosť by malo dostať daňové priznanie. Najprv si totiž musíte vypočítať základ dane v priznaní, až potom môžete rátať zdravotné odvody.

Doklady, na základe ktorých si vypočítate odvody v ročnom zúčtovaní, musíte uchovávať desať rokov.

Zmeny
V tomto roku začal platiť nový zákon o zdravotnom poistení, ktorý zavádza viaceré významné zmeny, napríklad rozširuje okruh platiteľov poistného. Žiadna zo zmien sa však zúčtovania za rok 2010, ktoré podáte do konca marca 2011, netýka.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:10