StoryEditor

Aktivizačný príspevok aj absolventom

03.03.2004, 23:00
Hociktorý mladý človek do 25 rokov bez ohľadu na príjem rodiny by mal mať od 1. apríla nárok na 1 500 korunový aktivizačný príspevok. Nástup na prax ani jej trvanie by sa už nemali obmedzovať, ak parlament na marcovej schôdzi schváli legislatívny návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Hociktorý mladý človek do 25 rokov bez ohľadu na príjem rodiny by mal mať od 1. apríla nárok na 1 500-korunový aktivizačný príspevok. Nástup na prax ani jej trvanie by sa už nemali obmedzovať, ak parlament na marcovej schôdzi schváli legislatívny návrh ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR). Doteraz sa mladí do 25 rokov žijúci spolu s rodičmi posudzujú ako súčasť rodiny. Ak je rodina nad hranicou hmotnej núdze, nemajú nárok na aktivizačný príspevok. Dvoma rokmi po skončení školy je zatiaľ limitovaná aj šesťmesačná absolventská prax, v ktorej rámci má absolvent i jeho zamestnávateľ nárok na tisíckorunový príspevok.
Od apríla by sa mali z 1 000 na 1500 korún zvýšiť aj aktivizačné príspevky pre občanov v hmotnej núdzi, ktorí začnú brigádovať. Rovnako sa majú zvýšiť aj ochranné príspevky pre invalidných a zdravotne postihnutých občanov v hmotnej núdzi. Ak sa invalidní občania stanú samostatne zárobkovo činnými osobami, môžu, na rozdiel od minulosti, využívať aj pracovného asistenta. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny im v takom prípade môže poskytnúť príspevok v hodnote 90 percent celkovej ceny práce. Úprava umožní aj príspevok na dodatočné náklady pri zriadení chránenej dielne. Výška príspevkov bude závisieť od situácie v konkrétnom regióne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:14