StoryEditor

Benzín si dá so zlacňovaním pauzu

19.10.2009, 00:00
Obdobie zlacňovania pohonných látok na Slovensku sa pravdepodobne načas končí. Palivá sa zlacňovali od konca augusta, ich ďalšiemu poklesu však zabráni ropa, ktorá sa v piatok obchodovala za najvyššiu cenu za posledný rok.

Čaká nás stabilizácia
Benzín za posledné týždne zlacnel približne o tri centy za liter, priemerná cena nafty klesla miernejšie. V najbližších týždňoch by sa už mala cena stabilizovať. "Ani zdražovať by sa v najbližšom období nemalo. A to aj napriek tomu, že ceny benzínov a nafty na medzinárodných trhoch rastú,“ hovorí Tomáš Novotný zo serveru natankuj.sme.sk.

Ročný rekord
Cena ropy počas posledného týždňa prudko zdražela a prekonala hranicu 78 dolárov za barel (159 litrov). Nahor ju tlačil slabý americký dolár a dobrá nálada na trhoch.

K rekordom pomohli aj slabé zásoby ropných produktov v Spojených štátoch. "Svet sa rýchlo zotavuje z recesie, čo by sa malo odraziť na raste dopytu po všetkých základných surovinách,“ konštatuje analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Amerika nakupuje
Výrazný vplyv na rast ceny ropy mala správa o poklese zásob benzínu v amerických zásobníkoch. Tie klesli o 5,2 milióna barelov, čo bol najväčší týždenný pokles od septembra minulého roka. "Znížil sa tlak na americké rafinérske spoločnosti, aby znižovali nákupy ropy ako vstupnej suroviny na výrobu benzínu. To bolo pre obchodníkov na ropných trhoch dlho hľadaným nákupným signálom,“ vysvetľuje analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros.

Prečítajte si aj:
Ropa je najdrahšia za posledný rok

Cena ropy prudko zdražela a prekonala hranicu 78 dolárov za barel (159 litrov). Cena ropy bola naposledy tak vysoko približne pred rokom. Napriek rekordnej cene palivá na Slovensku pravdepodobne nebudú zdražovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:06