StoryEditor

"Pardon" pri zdravotných odvodoch nečakajte

21.04.2010, 00:00

Zatiaľ čo Sociálna poisťovňa vyhlásila pre poistencov generálny pardon, ktorým im odpustí penále, ak zaplatia svoje podlžnosti, zdravotné poisťovne takéto hromadné zvýhodňovanie neposkytujú. Úroky z omeškaných platieb odpúšťajú len v individuálnych prípadoch. Avšak pre nezaplatené zdravotné poistenie môžete prísť o majetok.

Od prípadu k prípadu
"Zdravotná poisťovňa má vypracované kritériá, podľa ktorých jednotlivé žiadosti posudzuje. Odpustiť je možné iba úrok z omeškania, a to celú sumu, alebo len časť,“ hovorí PR manažérka zdravotnej poisťovne Dôvera Zuzana Horníková.

Ide teda o individuálne prípady a týka sa to len sankcií. "Odpustiť poistné, respektíve preddavky na zdravotné poistenie zákon nedovoľuje. Rieši to interný predpis. Klient si podá písomnú žiadosť o odpustenie poplatkov či úrokov z omeškania. Ku dňu prerokúvania žiadosti musí mať žiadateľ uhradené všetky svoje záväzky na poistnom a iné záväzky voči poisťovni, okrem poplatkov či úrokov z omeškania a splnené všetky ostatné povinnosti voči poisťovni,“ spresňuje hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Zároveň však pri problémoch so splácaním nedoplatku vychádzajú platiteľom v ústrety tak, že podlžnosť môžu uhradiť v častiach. "Zdravotná poisťovňa môže na základe písomnej žiadosti povoliť splátky dlžných súm, ak možno predpokladať, že v období nie dlhšom ako deväť mesiacov bude schopný zaplatiť dlžné sumy a ak je už v čase rozhodovania o povolení splátok schopný riadne platiť preddavky na poistné,“ tvrdí hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová.

Exekútor za dverami
Akéhokoľvek nedoplatku sa teda nezbavíte a musíte ho uhradiť. Inak vás čaká vymáhanie. Poisťovne najskôr zasielajú výzvu. "Poistenca a platiteľa poistného, voči ktorému evidujeme nedoplatky na poistnom, písomne upovedomíme o výške nedoplatku formou výkazu nedoplatkov alebo rozhodnutím Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou,“ upozorňuje Smatanová. To však nie je posledné štádium. Ak ani po výzve svoj dlh na zdravotnom poistení nevyrovnáte, nastupuje exekúcia. Exekučným titulom môže byť pritom právoplatný výkaz nedoplatkov od poisťovne, ale aj rozhodnutie úradu. "Predpísanie nedoplatku platobným výmerom, respektíve iné formy vymáhania (exekúcia) prinášajú platiteľom poistného v konečnom dôsledku zvýšenie sumy neuhradenej istiny o úroky z omeškania a trovy konania,“ pripomína Horníková.
Je tu však aj možnosť premlčania dlhu, treba však naň pár rokov počkať. "Právo zdravotnej poisťovne uplatniť nárok na poistné sa premlčí uplynutím piatich rokov odo dňa splatnosti poistného a právo vymáhať poistné, úrok z omeškania sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení povinnosti zaplatiť poistné, úrok z omeškania,“ spresňuje Smatanová. Myslieť však treba aj na to, že ak dlžník umrie, dlh je predmetom dedičského konania a budú ho musieť vyrovnať dediči.

Zostanete bez operácie
Nezaplatenie odvodov na zdravotné poistenie však môže mať oveľa vážnejšie dôsledky. Okrem toho, že sa váš dlh "nabaľuje“ a môžete tak skončiť v konkurze, čakajú vás aj problémy u lekára. "Fyzickej osobe, ktorá nezaplatila minimálne tri mesiace za kalendárny rok, môže zdravotná poisťovňa preplatiť len neodkladnú zdravotná starostlivosť,“ upozorňuje Horníková. Tá zahŕňa len starostlivosť v prípade, ak by bol bezprostredne ohrozený jeho život. Takže napríklad kúpele, hospitalizáciu či ambulantné vyšetrenie si musí dlžník zaplatiť sám. "Neodkladnú zdravotnú starostlivosť uhrádza zdravotná poisťovňa,“ dopĺňa Balážová.

Tu sú však oproti samostatne zárobkovo činným osobám čiastočne zvýhodnení zamestnanci alebo tí, za ktorých platí poistné štát. Ak napríklad zamestnávateľ z rôzneho dôvodu nezaplatil za zamestnancov povinné odvody, zamestnanci nemajú spôsob, ako ho k tomu donútiť, a preto za to nemôžu byť postihovaní či už vymáhaním dlhu alebo neposkytnutím zdravotnej starostlivosti.


Ako sa vymáha dlh
Poisťovňa najskôr využije
- osobné rokovanie s dlžníkom
- výzvu na úhradu nedoplatkov
- vzájomné započítavanie pohľadávok
- uznanie dlhu a dohodu o jeho splátkach
Ak nie je úspešná, vymáha postupom
- zdravotná poisťovňa komunikuje s dlžníkom, vyzýva ho na úhradu nedoplatku
- ak k úhrade nedochádza, podáva zdravotná poisťovňa na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou návrh na vydanie rozhodnutia
- úrad zasiela platiteľovi oznámenie o začatí správneho konania; ak naň dlžník reaguje, úrad si od poisťovne vyžiada stanovisko
- úrad vydáva platobný výmer, zasiela ho platiteľovi a zdravotnej poisťovni
- ak platiteľ podá odvolanie, úrad si vyžiada vyjadrenie od zdravotnej poisťovne
- po nadobudnutí právoplatnosti zdravotná poisťovňa predloží na úrade platobný výmer pre vyznačenie právoplatnosti
- právoplatný platobný výmer je možné začať vymáhať formou súdneho exekútora
Zdroj: Všeobecná zdravotná poisťovňa

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
14. máj 2024 10:44