StoryEditor

Minerály pre mozog

03.11.2003, 23:00
Horčík - (magnézium) chráni pred migrénou. Asi polovica ľudí, ktorí trpia bolesťami hlavy, má nízku hladinu horčíka. Mierny nedostatok horčíka sa prejavuje aj únavou. Tabletky magnézia je však potrebné jesť spolu s jedlom, inak môžu spôsobiť hnačky. Horčík je vo varenom špenáte, v bielej fazuli, tvrdom syre, tmavej varenej ryži, ovsených vločkách, hrozienkach, zemiakoch či horkej čokoláde.
Meď - podporuje činnosť mozgu. Nájdeme ho v orechoch, pečeni, morských plodoch, hrachu, šošovici, ríbezliach i v slnečnicových semenách.
Jód - je dôležitý predovšetkým pre správne fungovanie štítnej žľazy. Nachádza sa v morských rybách, vo vajciach a višniach.
Sodík - tento minerál je s draslíkom a vápnikom nevyhnutný na fungovanie prenosu správ nervami v celom tele. Obsahujú ho prakticky všetky potraviny, najviac ho je v syroch a minerálnych vodách.
Draslík - sa nachádza v zelenine, bohaté na draslík sú napr. paradajky, fazuľa, banány a sušené marhule.
Vápnik - podporuje činnosť mozgu a je predovšetkým v mlieku. Napríklad 2 dcl mlieka dodajú organizmu jednu tretinu odporúčanej dennej dávky, ktorá predstavuje 1000 mg.
Zinok - odborné štúdie dokazujú, že strata sluchu sprevádzaná zvonením v ušiach môže byť spôsobená práve nedostatkom zinku v tkanivách stredného ucha. Najviac je ho v kuracom, hovädzom a jahňacom mäse.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 16:43