StoryEditor

Konateľ nárok nestratí

07.10.2009, 00:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak chcete poberať rodičovský príspevok, budete musieť prerušiť živnosť a prestať pracovať, hoci iba na dohodu. Hovorí o tom návrh zákona o rodičovskom príspevku. Advokátka Katarína Bystrická Kubovčáková, ktorá sa zaoberá aj rodinným právom, radí ako zarábať popri poberaní rodičovského príspevku.

Nový systém je podľa nej pre rodičov obmedzujúci. Pomôcť by malo vykonávanie funkcie, za ktorú oficiálne nebudete poberať plat. Napríklad ak budete konateľom obchodnej spoločnosti, napríklad spoločnosti s ručením obmedzeným. Ako konateľ nebudete poberať plat, vyplácaný vám bude iba zisk spoločnosti.

Takýto príjem sa podľa Kataríny Bystrickej nepovažuje za príjem z podnikania. "Tento návrh zákona definuje, čo je príjmom pre účely tohto zákona. Zisk spoločnosti tam nie je, takže z právnej stránky bude možné poberať rodičovský príspevok a zároveň mať podiel na zisku spoločnosti," hovorí Bystrická.

Konateľ spoločnosti si však musí sám platiť zdravotné poistenie. Za rodiča, ktorý sa naplno venuje osobnej starostlivosti o dieťa, platí poistné štát.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:46