StoryEditor

Predčasný dôchodca si vyberá -- penzia alebo práca

18.01.2011, 23:00

V týchto dňoch riešia všetci pracujúci predčasní dôchodcovia (je ich vyše 20-tisíc) otázku, či si vybrať predčasnú penziu alebo príjem zo zamestnania. Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku sa totiž v novele zákona podmienil skončením povinného dôchodkového poistenia. Od 1. marca už nie je možné súbežne pracovať a poberať predčasný dôchodok. Ak sa takýto penzista rozhodne, že bude pracovať, Sociálna poisťovňa mu automaticky pozastaví vyplácanie predčasného dôchodku. V marci ho už nedostane. Obnoví mu ho až mesiaci, keď dosiahne riadny dôchodkový vek. Novela totiž nezrušila súbeh riadneho dôchodku a práce. Predčasný dôchodok sa vypláca mesiac dopredu. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že ak podáte odhlášku z dôchodkového poistenia až v poslednom februárovom týždni, Sociálna poisťovňa vám predčasný dôchodok v marci nestihne vyplatiť v obvyklom výplatnom termíne.

Ako podnikatelia
Ak niekto podniká (je SZČO), berie predčasný dôchodok a pritom povinne platí dôchodkové poistenie, platí preňho to isté. Aj on sa musí rozhodnúť do marca, čo si vyberie. Ak zostane naďalej podnikať a bude platiť dôchodkové odvody, Sociálna poisťovňa mu zastaví výplatu predčasného dôchodku. Ak by mu živnosť príliš nevynášala a vybral by si teda penziu, musí ukončiť podnikanie. Odhlási sa zo Sociálnej poisťovne a bude naďalej dostávať predčasnú penziu. Nemusí to však riešiť takto radikálne. Ak má tesne pred dôchodkom, stačí, keď si živnosť preruší na dobu, kým sa z neho stane riadny penzista. Počas prerušenia nemôže podnikať a neplatí ani dôchodkové poistenie, a tak mu nesiahnu na penziu.

Predčasná penzia a konateľ
Predčasnú penziu dostávajú aj konatelia alebo štatutári spoločností. Podľa novely sa však (ak spĺňajú podmienky) od januára stávajú zamestnancami. Jednou z podmienok je, že sú za konateľstvo odmeňovaní. Stačí aj len jedna odmena vyplatená v tomto roku a prídu o predčasný dôchodok.

Práca na dohodu
Ak by chcel predčasný dôchodca pracovať a súčasne poberať aj predčasnú penziu, má len jednu možnosť: zmeniť normálny pracovný pomer na dohodu. Z dohody sa totiž povinné dôchodkové poistenie neplatí. Ak by zamestnávateľ súhlasil s takouto zmenou, ušetril by - odvádzal by poistné len na garančné a úrazové poistenie. Príjem z dohody nie je obmedzený výškou - môžete mať takú istú mzdu ako riadny zamestnanec. Na výplatnej páske však dostanete viac. Práca na dohodu sa vám však už nepočíta, ak by ste požiadali o zvýšenie penzie za odpracované roky.

Poradňa
Predčasný starobný dôchodca má eseročku, nebude si vyplácať žiadne odmeny, len podiel na zisku.

Nebude sa prihlasovať na povinné dôchodkové poistenie, pretože nepoberá žiadny príjem zo závislej činnosti. Ako konateľ - spoločník má podiel na zisku, čiže nestáva sa od januára zamestnancom. Neplatí povinne dôchodkové poistenie a môže teda naďalej poberať predčasný starobný dôchodok.

Poberateľ predčasného starobného dôchodku je konateľom a ako konateľ dostáva aj odmenu.

Od januára sa stáva zamestnancom - bude platiť aj sociálne odvody. Ak má pravidelný príjem - platí na dôchodkové a nemocenské poistenie, pri nepravidelnom príjme len na dôchodkové poistenie. Musí sa do konca januára prihlásiť v Sociálnej poisťovni. Sociálna poisťovňa mu pozastaví predčasný starobný dôchodok.

Zamestnanej poberateľke predčasného dôchodku sa súčasne vypláca aj vdovský dôchodok. Keďže ide o súbeh dvoch dôchodkov - vdovský sa jej kráti na polovicu.
Ak sa rozhodne pracovať, Sociálna poisťovňa jej zastaví vyplácanie predčasného dôchodku a vdovský dôchodok sa jej začne vyplácať v plnej výške.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. apríl 2024 13:18