StoryEditor

20 tipov ako odstúpiť od nevýhodnej zmluvy

21.06.2021, 12:01
Kedy sa úver zmení na úžeru? Spotrebiteľské zmluvy nesmú obsahovať ustanovenia, ktoré spôsobujú značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán, pripomína advokát Slavomír Rabatin, advokát a konateľ spoločnosti Raslegal.

1. Aké podmienky do spotrebiteľských zmlúv nepatria.

Nemôžu obsahovať neprijateľné podmienky. Príkladmo ich vymedzuje Občiansky zákonník vo svojom ustanovení paragrafu 53. Tu však treba upozorniť, že nie každé ustanovenie, zdanlivo nevýhodné pre spotrebiteľa, možno automaticky považovať za neprijateľné.

2. Na ktoré ustanovenia sa nevzťahuje ochrana?

Ochrana sa nevzťahuje najmä na tie zmluvné podmienky, ktoré sa týkajú hlavného predmetu plnenia a ceny. Ak sú vyjadrené určito, jasne a zrozumiteľne alebo ak boli neprijateľné podmienky dohodnuté individuálne, za neprijateľné sa považovať nebudú. A to aj napriek tomu, že ich zákon medzi neprijateľnými uvádza.

3. V minulosti ľudia prišli aj o svoje nehnuteľnosti už pri pomerne nízkej pôžičke. Mnohé prípady dodnes riešia súdy. Je to možné aj dnes?

Dnes už nie je možné zabezpečiť spotrebiteľský úver vo forme zabezpečovacieho prevodu práva, ktorý bol príčinou takýchto ľudských nešťastí. Samozrejme, ak dlžník svoj dlh nesplatí, môže exekútor siahnuť aj na jeho nehnuteľnosť. Na druhej strane si treba uvedomiť, že zmluvu uzatvárajú vždy dve strany na základe svojej slobodnej úvahy. Nie je preto správne „sankcionovať“ jednu stranu za to, že druhá pristúpila k uzavretiu zmluvy takpovediac nezodpovedne. Bez toho, aby zvážila možné dosahy, ak ju plniť nebude. Tým však nechcem obhajovať nečestné praktiky niektorých nebankových subjektov, ktoré sa mohli vyskytnúť. Kto si však svoje záväzky riadne plnil, nedal im ani možnosť nečestne konať.

4. Ako teda chápať takú situáciu?

Ako sankciu, ktorá je vždy až následok porušenia nejakej zmluvnej povinnosti.

5. Stretávate sa ako advokát často s takými prípadmi aj v súčasnosti? Predsa len obmedze...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 02 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 03 - Modified: 2023-09-03 08:11:49 - Feat.: - Title: Najvyšší súd rozhodne o sťažnosti proti nevzatiu Poláka do väzby. Prokurátor sa bojí pokračovania v činnosti 04 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 05 - Modified: 2023-05-19 18:32:55 - Feat.: - Title: Ministerstvo zdravotníctva podpísalo zmluvy s nemocnicami na modernizáciu z plánu obnovy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:19