StoryEditor

Tovar na splátky ponúknite so zľavou a získajte na tom

22.09.2009, 00:00
Autor:
zkzk

Televízor, nábytok, práčka na splátky... Veľa domácností sa takto zariaďuje, no zvažujú, čo s predmetnou vecou ďalej, ak nevládzu splácať tovar. Zbaviť sa ho v takom prípade nebude až také zložité. Môžu ho totiž kedykoľvek predať, naopak jeho vrátenie obchodníkovi a zinkasovanie zaplatenej sumy je vylúčené.

Vlastníkom ste okamžite
Podľa Stanislava Hroša, predsedu Predstavenstva Asociácie organizácií splátkového predaja, predaj tovaru na splátky je forma tzv. viazanej zmluvy. To znamená, že úverová spoločnosť financuje predajcovi tovar, ktorý ste si ako spotrebiteľ vybrali. "Z definície zmluvy o spotrebiteľskom úvere, na rozdiel od lízingovej zmluvy, vyplýva, že vlastníkom tovaru sa stávate dňom jeho prevzatia. V zmysle uvedenej definície teda spotrebiteľ -- vlastník tovaru nemôže vrátiť svoj majetok predajcovi z dôvodu insolventnosti. Uzatvorením zmluvy o predaji na splátky vzniká len finančný vzťah medzi veriteľom (úverová spoločnosť) a spotrebiteľom (dlžník)," dodáva Stanislav Hroš.

V prípade neschopnosti splácať mesačné splátky je potrebné aktívne komunikovať s príslušnou úverovou spoločnosťou o prípadnej zmene podmienok splácania.

Vrátenie tovaru iba pri reklamácii
Ako objasňuje hovorkyňa spoločnosti Cetelem Andrea Trebuľová,  proces nákupu na splátky začína v predajni, kde si klient tovar vyberie a podpíše zmluvu o poskytnutí úveru. "Tovar si môže okamžite odniesť a následne úverová spoločnosť uhradí predajcovi sumu zodpovedajúcu výške úveru. Od nasledujúceho mesiaca začne klient uhrádzať pravidelné mesačné splátky spoločnosti, ktorá mu úver poskytla a s ktorou je v zmluvnom vzťahu.

Možnosť vrátiť tovar priamo v predajni, namiesto splácania úveru, nie je možná. Výnimkou sú reklamácie, kedy je možné zrušiť úverovú zmluvu do 45 dní od dátumu financovania -- rozhodnutie o vrátení tovaru však ostáva na predajcovi."

Vec odpredajte za nižšiu cenu
Ak sú pre vás splátky pridrahé a iná možnosť dohody so splátkovou spoločnosťou neexistuje, môžete sa v krajnom prípade tovaru zbaviť aj odpredajom. S cenouá musíte ísť dole, berte do úvahy aj opotrebenie veci. "Výrobky zakúpené na splátky sú majetkom zákazníka, a preto je len jeho vecou, ako bude s týmto tovarom nakladať. Exekučné vymáhanie je pre vás najhorším riešením, pretože pripočítaním nákladov na exekúciu sa dlžná suma zvyšuje v priemere až o 50 percent," spresňuje Hroš.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 13:15