StoryEditor

Bernanke má pokračovať v záchrane Ameriky, tvrdí Obama

26.08.2009, 00:00
Americký prezident Barack Obama včera navrhol, aby doterajší šéf Fedu Ben Bernanke(obaja na snímke) ostal vo vedení najvplyvnejšej centrálnej banky sveta aj ďalšie štvorročné funkčné obdobie. Prezident verí, že Bernanke pomôže krajinu vyviesť zo súčasnej hospodárskej krízy.

"Bernanke viedol Fed cez jednu z najhorších kríz, ktorej tento národ čelil,“ povedal Obama. Americká centrálna banka ho preto na čele bude potrebovať aj naďalej.

Na stranu doterajšieho šéfa centrálnej banky sa postavil aj profesor ekonómie Newyorskej univerzity Nouriel Roubini, známy tiež ako Dr. Doom (Záhuba). "Tvorivé a agresívne opatrenia Fedu výrazne znížili riziko upadnutia do depresie. Už len z toho dôvodu si Bernanke zaslúži byť opäť vymenovaný do funkcie, aby mohol riadiť ústup z najradikálnejšej intervencie, akú Fed urobil od svojho vzniku v roku 1913.“

Funkčné obdobie šéfa Fedu sa končí 31. januára na budúci rok. Jeho nomináciu musí ešte schváliť senát, kde však majú americkí demokrati väčšinu.

Na čele Fedu sa Bernanke ocitol v čase, keď sa americké hospodárstvo blížilo k najhoršej kríze od 30. rokov minulého storočia. V snahe podporiť americkú ekonomiku postupne znížil základné úrokové sadzby v krajine na historické minimum nula až 0,25 percenta a do bankového systému napumpoval asi bilión dolárov. Zohral úlohu aj pri záchrane finančných gigantov AIG či Bear Sterns.

Kritici mu však vyčítajú, že na podporu ekonomiky vynakladá množstvo peňazí, a tiež to, že odmietol pomôcť banke Lehman Brothers. Práve jej pád na jeseň minulého roka spustil obrovské výpredaje na finančných trhoch a naštrbil dôveru v bankový systém.

Podľa analytika Volksbank Vladimíra Vaňa bude v budúcnosti dôležité najmä tempo a spôsob postupného odoberania stimulov menovej politiky. Prirýchly ústup by podľa neho narobil viac škody ako úžitku.

Prečítajte si aj:
Obama sa Bernankeho nechce vzdať

Americký prezident Barack Obama včera navrhol, aby doterajší šéf Fedu Ben Bernanke ostal vo vedení najvplyvnejšej centrálnej banky sveta aj ďalšie štvorročné funkčné obdobie. Obama verí, že Bernanke pomôže krajinu vyviesť zo súčasnej hospodárskej krízy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 19:02