StoryEditor

Potrebujete výpis z obchodného registra? Zájdite k notárovi

20.05.2010, 22:06
Kvôli výpisom z obchodného registra už netreba rozkladať "rybárske" stoličky na obchodných súdoch a vyčkávať nekonečne dlhé rady. Túto službu poskytnú od júla už aj notári.

Z obchodného registra sa už budú dať získať výpisy o obchodných spoločnostiach rýchlejšie a lacnejšie. Z jedného miesta a za ktorýkoľvek registrový súd na Slovensku.  Každý jeden notársky úrad na Slovensku, je ich vyše tristotridsať, bude túto službu poskytovať na požiadanie. Od júla budú notárske úrady on-line prepojené so všetkými ôsmimi registrovými súdmi na základe dohody Notárskej komory a Ministerstva spravodlivosti SR.
 
Odpadne nutnosť cestovať na konkrétny registrový súd podľa sídla obchodnej spoločnosti. Výpis vyhotoví ktorýkoľvek notár a o polovicu lacnejšie ako registrový súd. U notárov sa nebude za službu platiť kolkami ale v hotovosti podľa sadzobníka v zmysle Vyhlášky o odmenách a náhradách notárov. Jedna strana výpisu z obchodného registra bude stáť u notára 1,33 eura bez DPH za každú aj začatú stranu. Najčastejšie v praxi je to dvojstranový výpis, ktorý bude u notára stáť 3,17 eura s DPH v hotovosti. Obchodný register účtuje v tomto prípade 6,50 eura, ale v kolkových známkach.
 
Ako na to
Žiadateľ o výpis môže vyhľadať najbližší notársky úrad podľa miesta bydliska alebo miesta, kde sa momentálne zdržuje. Zoznam úradov sa nachádza na webovej stránke Notárskej komory SR. U notára potom stačí vyplniť jednoduchú žiadosť s údajmi požadovaného výpisu. Uvedie meno spoločnosti, IČO alebo iné identifikačné údaje. Žiadosť treba podpísať pred notárom. "Všetko ostatné potom už vybaví notár," vysvetľuje Rudolf Durdík, člen prezídia NK SR.

Notár sa následne pripojí do Ústredného portálu verejnej správy na základe zaručeného elektronického podpisu. Po identifikovaní notára  a zadaní požiadavky vygeneruje systém požadovaný výpis. Notár ho vydá na počkanie, v priebehu niekoľkych minút. Žiadateľovi ho vytlačí v papierovej podobe a osvedčí. Takto vyhotovený výpis bude použiteľný na právne účely.
 
Notári poskytujú výpisy z obchodného registra oficiálne už od polovice roka 2007, avšak vo veľmi obmedzenom rozsahu. Dokonca, mnohí notári sa za ostatné tri roky ani len nestretli s požiadavkou na vydanie výpisu.  Najväčším obmedzením je zatiaľ ešte stále chýbajúce on-line prepojenie s Obchodným registrom SR, čo sa ale od júla zmení. Bez toho je podľa vyjadrenia notárov vyžiadanie výpisu veľmi komplikované a aj zdĺhavé. Vybavenie žiadosti trvá aj 3 až 4 dni.  Lenže pravdou je aj to, že časť notárskych úradov nie je ani dostatočne a technicky kvalitne vybavená tak, aby mohla poskytovať elektronický výpis z registra. Tentokrát ale Notárska komora zaviaže všetkých svojich členov k tomu, aby túto službu poskytoval každý notársky úrad bez výnimky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:32