StoryEditor

Populácia starne, zdravotníctvo musí reagovať

10.03.2004, 23:00
Ministerstvo zdravotníctva chce vytvoriť nový systém dlhodobej zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Starnutie populácie totiž zvyšuje počet dlhodobo zdravotne a zároveň sociálne znevýhodnených občanov, čo znamená nevyhnutnosť dlhodobej starostlivosti o nich.

Ministerstvo zdravotníctva chce vytvoriť nový systém dlhodobej zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Starnutie populácie totiž zvyšuje počet dlhodobo zdravotne a zároveň sociálne znevýhodnených občanov. To znamená nevyhnutnosť dlhodobej starostlivosti o nich. Okrem zhoršeného zdravotného stavu podčiarkuje u starých ľudí tento fakt aj ich častá osamelosť vyplývajúca zväčša zo zmeneného spôsobu života súčasných rodín. Sociálne či sociálno-zdravotnícke služby pritom zodpovedajú skôr potrebám inštitúcií, ktoré ich poskytujú, ako potrebám občanov.

Vyššie náklady na dlhodobú starostlivosť
Nový systém by mal zamedziť slabej koordinácii medzi dlhodobou zdravotnou a sociálnou starostlivosťou. Okrem toho by mal pomôcť takej zmene, ktorá by umožnila poskytovať služby prevažne v domácnostiach, v komunitnej, ambulantnej a až potom v ústavnej starostlivosti, čo je celoeurópsky trend. Z toho vyplýva nevyhnutnosť, aby sa nadbytočné lôžka či zdravotnícke zariadenia pre akútnu zdravotnú starostlivosť pretransformovali na zariadenia dlhodobej starostlivosti. V krajinách OECD napríklad náklady na dlhodobú starostlivosť rastú oproti nákladom na akútnu zdravotnú starostlivosť dvojnásobne a do roku 2050 by sa verejné výdavky na dlhodobú starostlivosť v pomere k HDP mali v týchto štátoch zdvojnásobiť. Podľa rezortu zdravotníctva existuje predpoklad, že zdravotné výkony na Slovensku predstavujú v oblasti starostlivosti o dlhodobo chorých najviac jednu štvrtinu všetkých výkonov.

Licencovaní poskytovatelia služieb
Rozvoju poskytovania služieb občanom vyžadujúcim dlhodobú starostlivosť by mohlo prospieť dočasné udeľovanie licencií pre inštitúcie, ktoré by služby vedeli poskytovať v domácnostiach klientov, v komunite a v zariadeniach dlhodobej starostlivosti. Mala by ich udeľovať agentúra vlády či regionálna samospráva. Plánované nové formy dlhodobej starostlivosti by mali z nemocníc odstrániť dlhodobú, v podstate sociálnu starostlivosť a uvoľniť ich kapacity na starostlivosť akútnu. Na to však bude nevyhnutná aj reforma špecializovaných geriatrických a ďalších zdravotníckych služieb.

Komu dlhodobú starostlivosť
Starostlivosť z verejných zdrojov sa môže poskytovať iba chudobným alebo naopak, všetkým občanom. Financovanie sociálnej zložky dlhodobej starostlivosti zo štátneho rozpočtu (v budúcnosti rozpočtov samosprávnych krajov a obcí) má smerovať predovšetkým k chudobným a k poskytovaniu alebo k úhradám služieb, nie k peňažným platbám priamo klientom a ich rodinám.
Starostlivosť z daní výberová pre určité skupiny osôb (chudobných, osamelých bez možnosti starostlivosti zo strany rodiny a blízkych, s vyšším stupňom postihnutia a odkázanosti).

Kritériá na poskytnutie dlhodobej starostlivosti
- zdravotný stav a jeho prognóza
- schopnosti a prognóza pracovať
- príjem a majetok klienta a jeho rodiny

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 10:33