StoryEditor

Ropa klesla pod 70 dolárov za barel

22.09.2009, 00:00
Cena ropy počas včerajšieho obchodovania klesla o viac ako dve percentá. Čierne zlato stráca už tretí deň za sebou a jeden barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI sa predáva za menej ako 70 dolárov.

Dolár a akcie
Trh s ropou sa oslabil pod vplyvom väčšej sily amerického dolára a neistého vývoja na svetových akciových trhoch. Silnejšia americká mena znižuje pre obchodníkov výhodnosť nákupu komodít, ktoré sa obchodujú v dolároch. Americká mena sa spevnila na 1,461 dolára za euro. Cena ropy reaguje aj na vývoj na akciových trhoch. Obchodníci sa snažia odhadnúť, kedy začne svetová ekonomika opäť rásť, čo by opäť naštartovalo spotrebu ropy a ropných produktov. "Trh je trochu nervózny po poklese akciového trhu v Šanghaji," cituje agentúra ČTK analytičku spoločnosti Informa Global Markets Michelle Kwekovú. Podľa nej sa znížila chuť investorov na rizikovejšie obchody, čo prinútilo obchodníkov vyberať zisky z ropy a iných komodít.

Americká ľahká ropa WTI sa včera predávala za menej ako 69,50 dolára za barel a severomorská Brent za 68,5 dolára za barel. "Je tu možnosť, že otestuje hranicu 69 dolárov a dostane sa až na 66,70 dolára, ak sa bude americká mena ďalej posilňovať," cituje agentúra Bloomberg analytika spoločnosti VTB Capital Andreja Kryuchenkova. Cena pod tlakom
Cena ropy sa dostala pod tlak po tom, ako približne pred mesiacom dosiahla svoje tohtoročné maximum blízko hranice 75 dolárov za barel. "Dopyt v súčasnosti nie je dosť silný na to, aby vytlačil cenu späť na 72 dolárov," povedal agentúre Bloomberg Christopher Bellew zo spoločnosti Bache Commodities. Od začiatku roka sa jej cena viac ako zdvojnásobila, ešte v januári stál jeden barel iba niečo vyše 33 dolárov. Zatiaľ sa najvyššie cena ropy dostala v polovici leta minulého roka, keď obchodníci na svetových trhoch za jeden barel platili viac ako 147 dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 19:15