StoryEditor

Podvody na DPH sú celospoločenský problém

22.06.2021, 00:00
Plošný režim reverse charge je absolútne najúčinnejším systémom boja proti organizovaným podvodom na dani z pridanej hodnoty, myslia si David Krch a Ondřej Majer, partneri advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS.

Aktuálne približne 550 firiem dlhuje na daniach viac ako jeden milión eur – dovedna 1,8 miliardy eur. Kde vidíte priestor na zlepšenie v rámci tejto medzery vo výbere dane?
David Krch: Jednou vecou je dlh na dani, ktorá už bola vymeraná. Predpokladám, že hovoríte o tejto položke. Tu je otázkou, prečo dlh vzniká a prečo majú daňové subjekty nedoplatky na dani. Vzhľadom na legislatívne nástroje, ktoré má štát k dispozícii na vymáhanie, by som skôr predpokladal, že pôjde o dlhy vzniknuté z titulu platobnej neschopnosti daňových subjektov. Tu je ťažké niečo radiť alebo odporúčať, pretože cesta do platobnej neschopnosti môže byť veľmi rýchla a potom ani prioritné nástroje na vymáhanie pohľadávok, ktoré štát má, nepomôžu. Nie som toho názoru, že cestou by malo byť napríklad zavádzanie ručenia spoločníkov atď., aj keď v niektorých prípadoch by to, samozrejme, úplne namieste bolo.

Inou otázkou sú dlhy na daniach, ktoré neboli zatiaľ vymerané. Tu sme už v rovine potenciálneho krátenia dane, o ktorej zatiaľ daňová správa nemá presné informácie. Tu sa pohybujeme len v rovine odhadov, avšak čísla budú celkom isto X-násobne vyššie. Pozornosť štátu by som preto viac zameral na prevenciu daňových únikov ako na vymáhanie už vymeraných daní, ktoré boli riadne vykázané, avšak zatiaľ neuhradené.

Medzi firmami v tomto zozname sa pritom nachádza nemalý počet bielych koňov. Ktoré obmedzenia v zákonoch umožňujú využívanie nastrčených osôb?
Ondřej Majer: Ak za tzv. bieleho koňa považujeme prázdne spoločnosti, t. j. spoločnosti bez reálnej činnosti, potom existujú niektoré zákonné povinnosti, ktoré majú zabrániť fungovaniu prázdnych štruktúr, napr. povinnosť konať pravidelné valné zhromaždenia pre kapitálové spoločnosti alebo povinnosť zostavovať a zverejňovať účtovné závierky. Celý rad zmien v tejto oblasti priniesla novela Obchodného zákonníka z minulého roka, napr. možnosť čistenia obchodného registra o neaktívne spoločnosti alebo zrušenia spoločností z dôvodu omeškania s uložením účtovnej závierky.

Ďalšími prostriedkami boja p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 02 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-07 11:00:00 - Feat.: - Title: Influencer Boris Hrivňák: Slováci majú tendenciu haniť svoju krajinu, v tomto sú Česi pred nami 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. apríl 2024 04:40