StoryEditor

Hospodárske výsledky prinášajú istotu

23.04.2003, 00:00
Autor:
(bad)(bad)

Hospodárske výsledky spoločností už viac nezaťažujú akciové trhy, ale ich skôr podporujú. No napriek tomu sú analytici opatrní. Súčasné prognózy mnohých firiem nedovoľujú burzám výraznejší rast. Ako uviedol denník Handelsblatt, analytici čelia tento rok tomu istému omylu ako pred štyrmi rokmi. Podobne ako pri expanzii na konci 90. rokov sa za základ prognóz zobrali zlé hospodárske výsledky zo štvrtého štvrťroku 2002. Avšak najnovšie štvrťročné výsledky amerických a európskych firiem potvrdzujú pravý opak.
"Znižovanie nákladov a reštrukturalizácia firiem sa výrazne podpísali pod výškou marží. O tom svedčia aj čísla Intelu a Philipsu," povedal Andreas Hürkamp zo spoločnosti West LB Panmure. Zdá sa, že vojna v Iraku nezasiahla firmy až tak veľmi, ako sa vo všeobecnosti očakávalo. A. Hürkamp je prekvapený, že burzy získali od firiem podporu skôr ako sa očakávalo. Ako prvé mali podporiť burzy hlavne makroekonomické ukazovatele. Teraz sa však podľa Handelsblattu veľa zmení, pretože správy o hospodárskych výsledkoch boli väčšinou negatívne.
A. Hürkamp si myslí, že Nemecký akciový index (DAX) bude rásť aj v najbližších týždňoch. "V súčasnosti je riziková prémia na akciových trhoch na úrovni 5 %. Dlhodobý priemer je asi 2 %. Ak sa prémia zníži na 3,5 %, bude mať DAX priestor dostať sa až na úroveň 3 400 bodov," dodáva A. Hürkamp. Tento rozdiel sa však môže znížiť, ak ďalšie hospodárske výsledky potvrdia výrazne lepšie čísla ako boli predpoklady.
Očakávania boli negatívne. Avšak správy sú pozitívne. "Najväčším prekvapením sú hlavne investičné banky," povedal Rolf Elgeti, hlavný stratég Commerzbank Securities. To však ešte nemusí znamenať nárast na burzách. Za posledné štyri týždne totiž najviac nakupovali špekulanti, ktorí stavili na nízke kurzy. Strategické nákupy dlhodobých investorov sú v súčasnosti ešte malé. Ako uvádza Handelsblatt, tento názor vychádza z toho, že DAX si za posledné štyri týždne polepšil až o 30 %.
"V popredí štvrťročných správ stojí fakt, že americkí manažéri nepredávali akcie svojich podnikov," hovorí Dhaval Joshi, hlavný stratég Bank Société Générale v Londýne. To poukazuje na to, že manažéri, ktorí by mali situáciu vo vlastných podnikov poznať najlepšie, neočakávajú v druhom štvrťroku zlé prekvapenia. Z krátkodobého hľadiska počítajú odborníci s prechodom z iných investičných možností opäť na akcie. Najbližším cieľom DAX-u je dosiahnuť hranicu 3 200 bodov, čo podľa súčasnej situácie znamená potenciál v hodnote 10 %. Menej spoľahlivé ako výsledky firiem sa zdajú ich opatrné prognózy. Firmy sa totiž stali realistické a ich úroveň zisku je stabilizovaná. Podľa Gerharda Schwarza z HypoVereinsbank sa situácia nezlepší a ani nezhorší.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:01