StoryEditor

NYSE postihla manažéra Morgan Stanley

21.06.2004, 00:00

Newyorská burza cenných papierov (NYSE) pokutovala manažéra Morgan Stanley Davida Memmotta a zakázala mu na mesiac a pol pracovať za pokus umelo zvýšiť cenu akcií firmy AES. Tie si na svoj účet kúpila investičná banka Morgan Stanley. D. Memmott prikazoval maklérovi oznamovať o nákupných príkazoch, ktoré boli vyššie ako trhová cena, aby zmenšil straty banky pre to, že cena akcií AES klesá.
Za posledných niekoľko rokov klesli komisionárske poplatky investičných bankárov za poskytovanie tradičných služieb ako je obchodovanie s cennými papiermi, umiestnenie akcií na primárnom trhu, alebo konzultácie pri fúziách a akvizíciách. Aby zvýšili svoje príjmy, investičné banky sa snažia zarábať vďaka riskantnejším obchodom -- robia obchody za vlastné finančné prostriedky.
Ako ukázalo vyšetrovanie NYSE, 4. apríla 2002 Morgan Stanley súhlasil stať sa sprostredkovateľom pri predaji veľkého balíka akcií energetickej spoločnosti EAS. Akcie patrili klientovi Morgan Stanley, ktorý nie je známy. Z balíka 4,8 milióna akcií, ktoré kúpil Morgan Stanley o 14. hodine a 3. minúte za 9 USD, ich Morgan Stanley ihneď predal 2 milióny kusov akcií a 2,8 milióna previedol na vlastný účet. Ihneď po ich predaji akcie začali klesať a o 14. hodine a 12. minúte sa predávali po 8,95 USD. Ako tvrdí NYSE, Memmott práve v tejto minúte dal maklérovi pokyn, aby na burze oznámil, že má pokyn na kúpu 6 000 kusov akcií po 9 USD za kus. Cena akcií stúpla v rozpätí od 8,93 do 8,96 USD za kus. Potom sa ešte objavilo 20 príkazov s nadhodnotenými príkazmi. Celkove si Morgan Stanley kúpil 223 200 kusov akcií AES. Cena akcií AES ku koncu obchodovania stúpla na 9,06 USD za kus. V konečnom dôsledku Morgan Stanley pred zatvorením obchodného dňa predal 2,8 milióna kusov akcií a zarobil 168 000 USD.
Všetky pokyny obchodníka s cennými papiermi sa robili cez elektronický systém obchodovania SuperDOT, ktorý prevádzkuje NYSE a garantuje anonymitu operácií kúpy a predaja. Ako vysvetľuje vyšetrovanie NYSE, na trhu preto nikto nevedel, kto stojí za nákupom akcií AES. O veľkosti vplyvu investičnej banky Margan Stanley na obchodovanie s akciami AES 4. apríla 2002 svedčí to, že jej podiel na obchodoch s týmito akciami predstavoval 12,5 %.
Advokát D. Memmotta z newyorskej právnej firmy Seward & Kissel hovorí, že jeho klient je ochotný spolupracovať s vyšetrovateľmi, ale súčasne sa necíti vinný. Podľa neho D. Memmott dával príkazy v tej forme, aby nenarušil v tom čase fungujúce pravidlo NYSE, ktoré zakazuje maklérovi nakupovať za nižšiu cenu ako je tá, za ktorú kúpil veľký balík akcií.
Predstavitelia Morgan Stanley vyhlásili, že spoločnosť ľutuje to, čo sa stalo a prijala opatrenia, ktoré majú vylúčiť, aby sa podobná situácia opakovala. Investičná banka urobila také opatrenia, ktoré by mali zabrániť prístup obchodníkov k elektronickému obchodovaniu v podobných situáciách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:12