StoryEditor

Kto môže byť eurokoordinátor

19.11.2003, 23:00
Autor:
(mk)(mk)

Deviatym a zároveň posledným modulom sa uzavrel cyklus interaktívnych odborných stretnutí Vitajte v Európe, ktorého témou bol Manažment ľudských zdrojov. Prednášatelia i diskutujúci sa zamerali na problémy, ktoré sa v tejto oblasti vynárajú v súvislosti s očakávaným vstupom SR do EÚ.
"Najdôležitejším aspektom nášho členstva v únii je kvalita ľudských zdrojov na všetkých úrovniach. V období tesne pred vstupom je dôležité najmä identifikovať vhodných kandidátov na kľúčové pozície, ktoré budú pripravovať stratégie pre efektívne fungovanie v novom hospodárskom a politickom priestore. Hoci podnikateľsky dôležité informácie o únii a našej integrácii existujú, ešte vždy ich možno nájsť v rozptýlenej podobe -- prostredníctvom médií, komôr, profesijných zväzov a združení, konferencií, seminárov a pod. Avšak nie všetci si z tejto kopy vedia vybrať to dôležité, na základe čoho by dokázali identifikovať dosahy a problémy týkajúce sa ich spoločnosti," hovorí Martin Krekáč, spoluzakladateľ a vedúci partner poradenskej skupiny Amrop Jenewein Group (AJG), ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti ľudského kapitálu a európskych záležitostí.
Niekoľko spoločností pôsobiacich v SR si už určilo tzv. koordinátora pre európske záležitosti (EU Affairs Manager), zodpovedného za prípravu firemnej eurostratégie. Eurokoordinátor by mal byť interným zamestnancom firmy a vo firemnej hierarchii by mal byť súčasťou vrcholného vedenia, pretože v takomto prípade má prístup ku všetkým plánom vrátane strategických a dokáže efektívne presadzovať zmeny súvisiace s členstvom v únii. "Kandidát na túto pozíciu by mal mať dostatočné znalosti o fungovaní únie a jej politík, základné znalosti práva a ekonómie a veľmi dobrú znalosť anglického jazyka. Najdôležitejšou vlastnosťou by však mal byť spôsob myslenia, aby dokázal chápať aspekty členstva v únii v súvislostiach a vhodne ich prenášať a aplikovať na jednotlivé procesy. Nevyhnutnosťou sú veľmi dobré koordinačné schopnosti pre prácu s rôznymi odbornými tímami, kultúrami a subjektmi," dopĺňa Patrik Zoltvány, partner AJG pre európske záležitosti.
Koordinátor pre EÚ by mal mať k dispozícii spolupracovníkov, ktorí budú primárne zodpovední za monitoring legislatívnej činnosti a aktuálneho diania v európskych inštitúciách, ďalej za identifikovanie podporných programov EÚ, vyhľadávanie partnerov na spoluprácu na projektoch EÚ, vnútrofiremné vzdelávanie v problematike EÚ a komunikáciu so zodpovednými inštitúciami doma a v Bruseli. "Títo ľudia jednoducho musia dokázať vypracovať plán zmien charakteru vlastnej firmy, manažmentu a práce s ľudskými zdrojmi. Zatiaľ však mnohí z nich ani len netušia, ako majú tento plán zmien vyhodnocovať, ako majú komunikovať a aké kontrolné mechanizmy by mali použiť," vysvetľuje P. Zoltvány. Najčastejšou chybou, ktorej sa podľa neho slovenské firmy v súvislosti s prípravou na vstup SR do EÚ dopúšťajú, je snaha riešiť realizáciu súvisiacich aktivít ich prerozdelením medzi interných zamestnancov, ktorí nemajú potrebné vedomosti, skúsenosti a ani potenciál venovať sa európskej problematike. Zmena charakteru práce s ľudskými zdrojmi na Slovensku i v Bruseli je dôležitá nielen v komerčnej sfére, ale aj v štátnej správe a samospráve. Aj tu je nevyhnutné uplatňovanie manažérskeho štýlu riadenia, aby sa v tejto oblasti čo najskôr dosiahla kompatibilita s bruselskou administratívou.
Na úrovni EÚ sa v súčasnosti rozhoduje o 80 percentách predpisov, ktoré regulujú obchod a podnikanie. Zároveň sa tu rozdeľujú miliardy eur určených na podporu zaostávajúcich regiónov, vedy a výskumu. "Európska únia je o výzvach a príležitostiach. Slovenskí manažéri a podnikatelia sa musia otázkami prípravy na členstvo a samotného členstva zaoberať sami," vysvetľuje M. Krekáč.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 22:29