StoryEditor

Krátke správy

25.03.2003, 23:00

Bank of Japan (BoJ) prijala prvé rozhodnutia pod vedením guvernéra Tošihika Fukuiho. Centrálna banka bude nakupovať viac akcií od bánk a zvyšovať objem likvidných prostriedkov na trhu v súlade s jeho potrebami. Tým sa chce vyhnúť extrémnym dôsledkom vojny v Iraku na domáci finančný systém. BoJ od bánk nakúpi akcie za 3 bilióny jenov (24,85 miliardy USD). (TASR)

Česká spořitelna (ČS) v minulom roku viac ako strojnásobila svoj zisk na rekordných 5,8 miliardy Kč. Za výrazným nárastom zisku je predovšetkým rozpustenie rezerv a zvýšenie príjmov z poplatkov. Svojím ziskom sa tak ČS zatiaľ zaradila za najväčšiu českú banku ČSOB, ktorej konsolidovaný čistý zisk podľa medzinárodných účtových štandardov bol 6,6 miliardy Kč. (TASR)

Maďarská banková skupina OTP Bank Rt. určila 25. apríl za termín konania jej výročného valného zhromaždenia. Na valnom zhromaždení sa bude rozhodovať aj o vyplácaní dividendy. Keď banka vo februári tohto roku zverejnila svoju predbežnú výročnú správu, viceprezident OTP Bank Zoltán Speder oznámil, že banka podľa očakávaní vyplatí 25-percentnú dividendu, resp. 39,50 HUF na akciu. (SITA)

Zhruba 3 mld. CZK si bude musieť na finančných trhoch vypožičať Fond pojištění vkladů (FPV), aby mohol vyplatiť všetkých klientov Union banky (UB). Prostriedky FPV predstavovali ku koncu februára asi 9,5 mld. CZK, pričom plnenie fondu voči klientom UB dosahuje 12,44 mld. CZK. Prostriedky na splatenie pôžičky chce FPV získať zvýšením príspevkov českých bánk a taktiež vymáhaním 12 mld. CZK pohľadávky voči UB. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:30