StoryEditor

Zdravotné odvody bude platiť oveľa viac ľudí

25.01.2011, 23:00
Zdravotné odvody od januára bude platiť oveľa viac ľudí a mnohým sa odvody do zdravotnej poisťovne o dosť zvýšia.

Podľa novely zákona o zdravotnom poistení sa totiž neplatia len z príjmov, ktoré nie sú predmetom dane, sú od dane oslobodené alebo sa daň z nich vyberá zrážkovo (napríklad úroky v bankách). Ak je niekto napríklad zamestnancom, tak nerozhoduje, aký právny vzťah je uzatvorený. Podstatné je, že má príjem zo závislej činnosti. Výnimkou je príjem z dohôd. Pribudli aj samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré musia platiť aspoň minimálne odvody.    

Zamestnanci
Do zdravotných poisťovní odvedie oveľa viac zamestnanec. Vymeriavacím základom zamestnanca sú už totiž všetky príjmy, z ktorých odvedie daň z príjmov zo závislej činnosti. Tak ako pri sociálnom poistení sa vám poistné vypočíta aj z odstupného a odchodného, náhrad za pracovnú pohotovosť a napríklad z odmien pri pracovnom jubileu. Do príjmu zo závislej činnosti sa pre účely zdravotného poistenia nezapočítava vrátené poistné zo zaplateného poistného na zdravotné a sociálne poistenie a sociálne zabezpečenie, o ktoré si daňovník znížil v predchádzajúcich zdaňovacích obdobiach príjmy zo závislej činnosti.

Rozšírili sa aj rady zamestnancov - napríklad o konateľov a spoločníkov spoločnosti s ručením obmedzením, komandistov komanditnej spoločnosti, členov družstva. Zamestnancom je aj ten, kto pracuje na príkaznú zmluvu. Zamestnancami sú však len v tých mesiacoch, v ktorých poberajú príjem zo závislej činnosti. Paradoxne podľa Zákonníka práce zamestnancami nie sú. Ak konateľ dostal v minulom roku odmenu, podľa novely je od januára považovaný za zamestnanca, zamestnávateľ ho musí prihlásiť do zdravotnej poisťovne do 31. januára.

Kedy nie ste zamestnanec
Fyzická osoba nie je zamestnancom v tom kalendárnom mesiaci, v ktorom nepoberá príjem zo závislej činnosti, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej schopnosti, nemocenské, ošetrovné alebo materské. "To znamená, že osoba ktorá napríklad čerpá neplatené voľno a nepoberá v tomto období žiadny príjem, už nebude považovaná za zamestnanca. A v prípade, ak nemá určeného platiteľa poistného, nahlási sa ako samoplatiteľ na príslušný mesiac,“ hovorí Petra Balážová zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Zdravotné poistenie si musíte za mesiac neplateného voľna zaplatiť sám ako samoplatiteľ. V tomto roku je to 46,06 eura. Ak by ste poberali nemocenské alebo materské, za zamestnanca sa považujete. Poslanci, ktorí nepoberajú odmenu poslanca každý mesiac, sú považovaní za zamestnancov len v mesiacoch, keď poberajú odmenu, ktorá je príjmom zo závislej činnosti. To isté sa týka aj konateľov alebo spoločníkov. Ak majú trvalý pobyt v zahraničí, teda nie sú zdravotne poistení na Slovensku, ak nie sú zdravotne poistení na Slovensku a sú zdravotne poistení v cudzine okrem členských štátov EÚ, tak sa ich netýka poistenie na Slovensku. A preto nie sú ani považovaní za zamestnancov.                    

Nahlásiť a odhlásiť
Novela pridá zbytočné povinnosti zamestnávateľom. Musia prihlasovať "nových“ zamestnancov, alebo ich prihlasovať a zase odhlasovať hoci len na jeden mesiac. Ak má napríklad zamestnanec mesiac neplateného voľna, zamestnávateľ ho musí zo zdravotnej poisťovne odhlásiť a po jeho skončení zase prihlásiť. Dátum prihlásenia bude vždy prvý deň v mesiaci, keď sa neplatené voľno skončilo, respektíve prvý deň v mesiaci, v ktorom mal zamestnanec príjem. Ak by mal zamestnanec v mesiaci len dva týždne neplateného voľna, zamestnávateľ odvedie preddavok z príjmu len z dvoch týždňov.

Samostatne zárobkovo činné osoby
Od januára sa mnohí občania nedobrovoľne stali samostatne zárobkovo činnou osobou, ktorá je povinná platiť zdravotné odvody. Všetko sa odvíja od daňovej registrácie. Ak teda máte od daňového úradu DIČ, musíte sa zaregistrovať do konca januára ako SZČO v zdravotnej poisťovni. Za samostatne zárobkovo činnú osobu sa budú považovať všetci, ktorí budú mať príjem z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti a z prenájmu. Výnimka sa týka len príjmu z výkonu činnosti osobného asistenta.                        

Učiteľka Janka si privyrába na základe zmluvy o dielo a licenčnej zmluvy. Za štvrťrok zarobí okolo 200 eur. Musí aj z takéhoto nízkeho zárobku platiť sociálne a zdravotné odvody? Podľa odpovede ministerstva zdravotníctva všetko závisí od toho, či má daňové identifikačné číslo. Ak má DIČ, musí sa zaregistrovať do konca januára v zdravotnej poisťovni. Či bude musieť odviesť zdravotnej poisťovni poistné z tohto príjmu závisí od toho, či je zdanený zrážkovou daňou. Z takéhoto príjmu sa totiž zdravotné odvody neplatia a ani sa nezúčtováva. Keďže jej hrubý príjem za rok na základe zmlúv bude len okolo 800 eur, povinné odvody do Sociálnej poisťovne platiť nebude.

01 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manko na lyžiarskom zväze 02 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Líder deklasoval Trenčín 03 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mesík medzi elitnou tridsiatkou 04 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americké burzy sa oslabili, európske zase rástli 05 - Modified: 2004-02-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX potiahli akcie VÚB
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:35