StoryEditor

Amerika už nosí dobré správy

10.08.2009, 00:00

Z Ameriky začínajú prichádzať dobré správy. Vyzerá to tak, že krajina, v ktorej sa začala finančná kríza, sa už dostáva z najhoršieho. Profitujú z toho aj burzy, ktoré sa v dôsledku optimistických noviniek dostávajú na nové tohtoročné maximá.

Menej nezamestnaných
Americký akciový index S&P 500 je na najsilnejšej hodnote za posledných desať mesiacov. Investorov príjemne prekvapili najmä čísla z trhu práce Spojených štátov. Podľa amerického ministerstva práce klesla nezamestnanosť v júli o 0,1 percentuálneho bodu na 9,4 percenta. Analytik spoločnosti X-Trade Brokers Kamil Boros vysvetľuje, že práve nepriaznivá situácia na trhu práce brzdí spotrebu v krajine. "Pokiaľ by pokles nezamestnanosti pokračoval aj v ďalších mesiacoch, návrat ekonomiky k rastu by sa mohol urýchliť,“ predpokladá Boros.

AIG v zisku
Obchodníkov zasiahla aj pozitívna správa z finančného sektora. Americká poisťovňa American International Group sa počas posledných troch mesiacov opäť dostala do zisku. Poisťovňa zarobila viac ako 1,8 miliardy dolárov a prerušila tak sériu strát, ktoré vykazovala počas predchádzajúcich siedmich štvrťrokov. Americká vláda na jeseň minulého roka zachránila AIG pred krachom výmenou za jej akcie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:07