StoryEditor

Na stavebné povolenie má úrad mesiac

02.06.2010, 00:00

Pán Dezider konečne kúpil vytúžený pozemok, na ktorom chce pre svoju rodinu postaviť dom. Kúpnu zmluvu už mal vo vrecku a išiel na úrad so žiadosťou o stavebné povolenie. Až tam však zistil, že to nebude také jednoduché. K žiadosti totiž zákon vyžaduje množstvo príloh a samotnému stavebnému povoleniu ešte predchádza územné rozhodnutie.


Aj šesťdesiat dní
Územné rozhodnutie je prvým rozhodnutím v stavebnom konaní. Určuje veľkosť i umiestnenie stavby rodinného domu, postup a podmienky napojenia na inžinierske siete. Samotný návrh musí obsahovať základné náležitosti, ako meno a adresu navrhovateľa, predmet územného konania so stručnou charakteristikou územia a jeho doterajšieho využitia, zoznam všetkých známych účastníkov územného konania. Rovnako tak druhy a parcelné čísla pozemkov s uvedením vlastníckych práv, ktorých sa územné rozhodnutie týka, ako aj parcelné čísla susedných pozemkov a susedných stavieb. "Správny orgán musí rozhodnúť do 30 dní,“ zdôrazňuje hovorkyňa Mestského úradu v Trenčíne Erika Ságová. V zložitých prípadoch má na to úrad až 60 dní. "Ak správny orgán nemôže rozhodnúť do 30 dní, prípadne do 60 dní, je povinný o tom účastníka konania s uvedením dôvodov upovedomiť,“ pripomína Ságová.

Na nič nezabudnite
K návrhu treba priložiť potrebné dokumenty. Určuje ich vyhláška ministerstva životného prostredia číslo 453/2000. "Ak predložený návrh neposkytuje dostatočný podklad pre posúdenie umiestnenia navrhovanej stavby, najmä vplyvov na životné prostredie, vyzve stavebný úrad navrhovateľa, aby ho doplnil potrebnými údajmi alebo podkladmi. A upozorní ho, že inak územné konanie zastaví,“ hovorí vedúca oddelenia stavebného úradu Magistrátu mesta Košice Beáta Kanócz. Ak ani po výzve nedoručí navrhovateľ potrebné prílohy, územné konania úrad zastaví. "Urobiť tak môže aj z dôvodu, že navrhovateľ vzal návrh späť,“ dodáva Kanócz.

Stavebný úrad v územnom konaní posúdi návrh predovšetkým z hľadiska starostlivosti o životné prostredie, posúdi, či vyhovuje všeobecným technickým požiadavkám na výstavbu, prípadne predpisom, ktoré ustanovujú hygienické či protipožiarne podmienky.

Príloh k návrhu je množstvo a mnohé závisia od toho, o aký druh stavby ide - či rodinný dom, alebo priemyselný objekt. Preto je dobré sa priamo na úrade najskôr informovať, čo presne k danej stavbe treba.

Územné konanie nie je bezplatné. Právnické osoby návrh vyjde 16,50 eura, fyzické osoby o desať menej. "Poplatok sa nevyberie vtedy, ak je územné konanie zlúčené so stavebným konaním a vydáva sa jedno rozhodnutie,“ zdôrazňuje šéf Stavebného úradu v Banskej Bystrici Stanislav Ferianc. V praxi sa totiž často stáva, že návrh na územné rozhodnutie sa spojí hneď so žiadosťou a stavebné povolenie do jedného stavebného konania, aby sa tak urýchlil celý proces.

K žiadosti takisto treba priložiť množstvo príloh, presne ich určuje už spomínaná vyhláška. Avšak takisto prax hovorí o tom, že je lepšie potrebné prílohy konzultovať priamo na úrade, aby kvôli chýbajúcim dokumentom nezastavili konanie. Nesmie chýbať napríklad preukázanie vlastníckeho práva k pozemku či projektová dokumentácia.

Za stavebné povolenie 33 eur
O stavebné povolenie potom treba požiadať písomnou žiadosťou, ktorá okrem mena a adresy stavebníka musí obsahovať druh a účel stavby, predpokladaný termín jej dokončenia, parcelné čísla s uvedením vlastníckych práv, meno projektanta, či sa stavba robí svojpomocne, alebo ju niekto stavia, základné údaje o stavbe a zoznam účastníkov stavebného konania. Žiadosť podobne ako návrh na územné rozhodnutie nie je zadarmo. "Žiadosť o stavebné povolenie na stavbu rodinného domu je 33 eur,“ spresňuje Kanócz. Úrad musí o vydaní či nevydaní povolenia rozhodnúť do 30 dní, vo výnimočných prípadoch do 60 dní.

Najčastejšie chyby v oboch konaniach sa robia práve v potrebných prílohách. "Formálne sa často podávajú nekompletné žiadosti, ktoré stavebník dopĺňa sporadicky a
očakáva, že mu bude vec vybavená v zákonnej lehote. V takom prípade je Stavebný úrad povinný vec na tento čas prerušiť. V tom prípade sa tento čas dopĺňania dokumentácie do lehoty nepočíta,“ pripomína Ferianc. Od nich teda veľa závisí, či územné rozhodnutie a stavebné povolenie dostanete.
Stavebný úrad však môže zastaviť konanie napríklad aj vtedy, keď stavbu začnete stavať predtým, ako stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť.

Čo treba priložiť k návrhu na územné rozhodnutie
Prikladá sa dokumentácia v dvoch kópiách, z ktorej musia byť jasné

- údaje o súlade návrhu s územnoplánovacou dokumentáciou

- urbanistické začlenenie stavby do územia, ktorý pozemok alebo jeho časť má byť určený ako stavebný, navrhované umiestnenie stavby na pozemku s vyznačením jej odstupov od hraníc pozemkov a od susedných stavieb vrátane výškového vyznačenia

- architektonické riešenie stavby, jej hmotové členenie, vzhľad a pôdorys

- údaje o základnom stavebnotechnickom a konštrukčnom riešení stavby

- údaje o požiadavkách stavby na zásobovanie energiami a vodou, odvádzanie odpadových vôd, dopravné napojenie vrátane parkovania, zneškodňovanie odpadov

- údaje o druhoch, kategóriách a množstve odpadov, ktoré vzniknú a spôsob nakladania s nimi (okrem komunálnych odpadov

- údaje o vplyve stavby, prevádzky alebo výroby na životné prostredie, zdravie ľudí a požiarnu ochranu

- dotknuté ochranné pásma alebo chránené územia, pamiatkové rezervácie alebo zóny

- návrh ochrany stavby pred škodlivými vplyvmi a účinkami

- údaje o požiadavkách na stavbu z hľadiska civilnej ochrany

- úpravy nezastavaných plôch pozemku a plôch, ktoré budú zazelenené

- rozsah a usporiadanie staveniska

Čo nesmie chýbať pri žiadosti o stavebné povolenie

- doklady preukazujúce vlastníctvo pozemku stavebníkom

- projektová dokumentácia stavby vypracovaná oprávnenou osobou v troch vyhotoveniach

- rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy, posúdenia alebo iné opatrenia dotknutých orgánov štátnej správy a obce

- doklady o rokovaniach s účastníkmi stavebného konania, ak sa konali pred podaním žiadosti

- kópia všeobecne záväzného nariadenia o schválení územného plánu zóny, ak sa územné rozhodnutie nevyžaduje

- ak ide o stavbu uskutočňovanú svojpomocou, vyhlásenie stavebného dozoru alebo kvalifikovanej osoby, že bude zabezpečovať odborné vedenie uskutočňovania stavby

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:30