StoryEditor

Najskôr vymeňte svojho lekára

13.04.2011, 00:00

Medzi zdravotnými poisťovňami sa prestupuje aj pre dlhé čakacie zoznamy na niektoré operácie. Pripravovaná novela vyhlášky o čakacích zoznamoch má ustanoviť povinnosť pre poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aby informoval poisťovňu o svojich kapacitách na plánovanú zdravotnú starostlivosť.

Práve na plánované operácie sa čaká -- ide hlavne o výmeny kĺbov, operácie srdca, kŕčových žíl či očí. "Priemerná čakacia doba na plánované zákroky je 3 až 6 mesiacov. Najviac čakateľov je a zároveň aj najdlhšie sa čaká na výmenu bedrového kĺbu. V niektorých zdravotníckych zariadeniach môže byť čakacia doba na túto operáciu 9 mesiacov," informuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Prestupujú?
Prestupov medzi poisťovňami je síce čoraz menej, no každý rok poisťovňu vymenia tisíce ľudí. Naposledy najviac poistencov stratila VšZP, poistenci odišli aj z Dôvery a zvýšenie počtu poistencov zaznamenal Union. Koľko z prestupov súvisí s operáciami, na ktoré má poisťovňa nízky limit a na ktoré treba čakať, sa nevie. "Evidujeme niekoľko desiatok poistencov, ktorí zmenili zdravotnú poisťovňu a v tom istom roku im bola uhradená finančne náročná liečba," hovorí Petra Balážová zo štátnej poisťovne -- práve tá má aj najnákladnejší poistný kmeň a na drahé operácie vynakladá najväčšie sumy.

Súkromné poisťovne tvrdia, že sa určite nesprávajú voči pacientom horšie ako štátna. "Dôvera prepláca presne to, čo vyžaduje zákon od každej zdravotnej poisťovne. Existuje solidárny systém, v ktorom zdravotná poisťovňa s menej rizikovým poistným kmeňom finančne prispieva zdravotnej poisťovni s rizikovejšími a nákladnejšími poistencami," vysvetľuje Zuzana Horníková z poisťovne Dôvera. Podľa nej neexistuje motivácia čistiť si poistný kmeň znevýhodňovaním pacientov, ktorí potrebujú drahú liečbu. "Je to presný opak toho, čo chceme -- rásť a zvyšovať si trhový podiel," dodáva.

Slabšia kontrola a lekári
Analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay, ktorý sa podieľal na reforme zdravotníctva ministra Zajaca, si myslí, že situácie, kedy poistenci prestupujú medzi poisťovňami kvôli operáciám, majú rôzne príčiny. "Napríklad VšZP má slabší revízny systém a lekárom prechádzajú indikácie, ktoré by iná poisťovňa možno neuznala alebo by vyžadovala nejakú sprievodnú administratívu," vraví Szalay. Tiež spomína, že prieskum HPI z roku 2009 ukázal, že na vybrané úkony sa najviac čaká v štátnej poisťovni.

Lekári upozorňujú, že čakanie na preplatenie zdravotnej starostlivosti je aj vecou jednotlivých zdravotníckych zariadení. "Všetko závisí od toho, koľko má poisťovňa v danom regióne poistencov a zmluvných zdravotníckych zariadení," hovorí Gabriel Pavelek, riaditeľ nemocnice v Trnave. Podľa neho niekde čakajú dlhšie ľudia poistení vo VšZP, inde pacienti so súkromnou poisťovňou.

Z finančných dôvodov existujú limity na to, koľko zákrokov istého druhu môže poisťovňa v konkrétnom zariadení zaplatiť. Poisťovne si u špecialistov objednávajú len určitý počet konkrétnych výkonov a ak ich lekár prekročí, poisťovňa mu ich nepreplatí vôbec, alebo len čiastočne. V praxi potom môže nastať prípad, kedy lekár odporučí pacientovi prestúpiť do inej zdravotnej poisťovne, ktorá konkrétnemu zdravotníckemu zariadeniu preplatí viac zákrokov. Keďže maximálna čakacia doba je rok a prestúpiť z jednej poisťovne do druhej sa dá len raz do roka, rýchlejšie riešenie by mohlo byť vo výmene lekára.

Iná nemocnica
V prípade, že niekde čakáte na zákrok a máte obavu, že sa tak skoro nedočkáte, je možno dobré poobzerať sa po nemocnici, v ktorej je na čakacom zozname menej pacientov. "Ak poistenec nie je spokojný s čakacou dobou, VšZP mu môže odporučiť iné zdravotnícke zariadenie s kratšou čakacou dobou na rovnaký výkon," potvrdzuje Balážová.

Možný problém naznačuje Zuzana Horníková: "Dôvera vedie čakacie zoznamy na všetky hospitalizácie, dohliada na ich transparentnosť a nedovoľuje, aby sa pacienti v zoznamoch predbiehali. To však môže byť niekedy v rozpore s realitou v slovenských nemocniciach."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:56