StoryEditor

Na rodičovskej môžete dostať dvojnásobok

07.10.2009, 00:00
Vyšším rodičovským príspevkom prichádzajú ženy o možnosť privyrábať si.

Rodičovský príspevok by sa už od budúceho roka mal takmer zdvojnásobiť. Vláda navrhla novelu zákona o rodičovskom príspevku, na základe ktorej môže žena starajúca sa o dieťa dostávať mesačne 256 eur. Zároveň však príde o možnosť si privyrobiť. O vyšší rodičovský príspevok budú môcť od nového roka požiadať aj tie matky, ktoré ho už poberajú. Zmenu ešte musí odobriť parlament, podľa očakávaní by však nemali byť s jej prijatím problémy.

Bez materského menej
Podľa návrhu musia ženy spĺňať niekoľko podmienok. V prvom rade musia mať nárok na materské, ktoré žena poberá od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu a zaniká uplynutím 28. týždňa od nároku na materské. Materské ako sociálnu dávku pritom nemusí dostať každá. "Nevzniká tehotnej žene v prípade, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom nebola nemocensky poistená najmenej 270 dní - napríklad v prípadoch takzvanej dobrovoľnej nezamestnanosti, ak si žena zároveň neplatila nemocenské poistenie sama - dobrovoľne," vysvetlil advokát Ondrej Matejka z advokátskej kancelárie Škorec, Hrnčiar, Matejka & partners. Môže sa to stať aj ženám, ktoré otehotnejú tesne po štúdiu či boli nezamestnané a neplatili si dobrovoľne nemocenské poistenie.

Ak by teda žena nemala nárok na materské, bude jej patriť len nižší rodičovský príspevok.

Bez práce
Ďalšou podmienkou je, že nesmie vykonávať zárobkovú činnosť. Stráca sa tým teda možnosť si na rodičovskej dovolenke privyrobiť napríklad na dohodu o vykonaní práce. Ak by mamička pracovať chcela, bude jej patriť len nižší rodičovský príspevok, a to 164,22 eura.

Vyšší rodičovský príspevok bude môcť poberať len do dovŕšenia dvoch rokov veku dieťaťa. Posledný rok rodičovskej dovolenky bude príspevok už len v nižšej sadzbe. Celkovo teda zostáva zachovaná možnosť poberať rodičovský príspevok do troch rokov veku dieťaťa, prípadne do šiestich, ak ide o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom. Môže ho pritom striedavo poberať otec či matka, vždy však len jeden.

Takisto si nárok môže uplatniť aj manžel rodiča dieťaťa, ktorý s ním žije spoločne v domácnosti. Patrí aj nezamestnaným rodičom, rodičom-študentom či inej dospelej osobe, ktorá má dieťa v pestúnskej starostlivosti, či je jej zverené na základe súdneho rozhodnutia.

Vždy iba jeden
Nikdy však nie je možné poberať viac rodičovských príspevkov naraz. "Ak je v rodine viac detí, na ktoré sa poskytuje rodičovský príspevok, vzniká len jeden nárok na rodičovský príspevok," dodal Matejka. v tejto vete si odporuje... Ak sa teda niekomu narodia dvojičky, rodičovský príspevok môže byť len jeden. Podobne je to aj pri kombinácii materské na jedno dieťa a rodičovský príspevok na druhé dieťa - ak je materské vyššie, poberá sa to. Ak je nižšie, poberá k nemu zároveň aj rozdiel medzi sumou rodičovského a materského.

Rodičovský príspevok sa vypláca mesačne pozadu, a to najneskôr do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa vypláca. Vypláca sa za celý kalendárny mesiac, aj keď sa podmienky nároku splnili len za jeho časť, a to na účet v banke alebo v hotovosti.

Matka alebo rodičia musia mať trvalý pobyt na území Slovenska, cudzinci aspoň prechodný pobyt. Novela tak vypúšťa podmienku trvalého pobytu dieťaťa na Slovensku. Umožňuje to rodičom, ktorým sa potomok narodí v zahraničí a vrátia sa späť, získať príspevok aj v čase vybavovania slovenského ekvivalentu rodného listu dieťaťa, čo môže trvať dosť dlho.

Úrad práce zostáva
O vyšší príspevok budú môcť od januára - po schválení novely parlamentom - požiadať aj tie matky, ktoré rodičovský príspevok už poberajú aj teraz. "Ak bude rodič žiadať o priznanie rodičovského príspevku po 1. januári 2010, tak žiadosť bude predkladať rovnako ako doteraz Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Rovnako ako doteraz predloží predovšetkým identifikačnú kartu, rodný list dieťaťa alebo úradný preklad rodného listu dieťaťa narodeného mimo územia Slovenska, potvrdenie o nároku na materské, prípadne iné doklady, ktoré budú uvedené na tlačive žiadosti," spresnila Barbora Petrová z tlačového oddelenia ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Radičová: Zažívame nové zlomové obdobie

Pohľad a hodnotenie spoločnosti sú podmienené okolnosťou, či sa spoločnosť nachádza v prelomovom alebo normálnom období. Slovensko zažilo veľa veľkých zlomov, ten ostatný v roku 1989 s vyústením v roku 1993 do vzniku samostatného štátu. Normálne časy sú, samozrejme, príjemnejšie pre väčšinu občanov. V zlomových okamihoch sa mení rola verejných činiteľov aj intelektuálov.

Prečítajte si aj:
Štát chce zakázať rodičom pracovať

Rodič, ktorý dostáva na svoje dieťa rodičovský príspevok, nebude môcť od januára vykonávať akúkoľvek zárobkovú činnosť. Zákaz obsahuje vládou predložená novela zákona o rodičovskom príspevku. Doteraz platná úprava z roku 2002 uvádza, že nárok na rodičovský príspevok má aj ten rodič, ktorý pracuje na základe dohôd mimo pracovného pomeru a popri nich zabezpečí riadnu starostlivosť o dieťa druhým rodičom alebo inou plnoletou osobou.

Na dlhú opateru detí môžete doplatiť

Návrat do práce po rodičovskej dovolenke nemusí byť vždy príjemný. Naša čitateľka dostala hneď prvý týždeň v práci výpoveď z organizačných dôvodov. Išla sa zaevidovať na úrad práce, kde sa dozvedela, že dávku v nezamestnanosti nedostane.

Príspevok je menej výhodný

Rodičia si od januára tohto roku môžu vybrať medzi rodičovským príspevkom a novým príspevkom na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje na úhradu nákladov na pobyt dieťaťa v škôlke alebo u opatrovníka, ak rodič začne pracovať. Od nového roku nebude tento príspevok pre rodiča výhodný. Teraz sú oba príspevky rovnako vysoké. Na rozdiel od rodičovského, ktorý sa od januára 2010 zvýši na 256 eur, by sa príspevok na starostlivosť o dieťa nemal zvyšovať. Ministerstvo práce takto zužuje možnosť rodiča vybrať si z viacerých foriem pomoci štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 05:59