Bobáľky - opekance z kysnutého cesta, ktoré sú dochucované väčšinou makom, prípadne orechmi, tvarohom, kyslou kapustou, ktoré neodmysliteľne patria k štedrovečerného menu na východe Slovenska
Holúbky - tradičné východniarske jedlo podávané na prvý sviatok vianočný, mäsová zmes plnená do kapustových listov - holúbkov.
Jucha - riedka verzia kapustnice z kapustnej šťavy, ktorá sa na Vianoce pripravuje na východnom Slovensku.
Kračun - tradičné vianočné jedlo z oblasti Zemplína. Je to veľký chlieb, ktorý sa piekol z niekoľkých druhov múky a s hrudkami medu vnútri, bol posypaný obilninami, strukovinami a makom. Jeho názov pravdepodobne pramení zo sviatku slnovratu, keď sú dni v roku najkratšie.
Kravský chlieb, kravský osúch - obľúbený vianočný chlieb z Kysúc. Do pripraveného cesta sa pridáva nové a čierne korenie, bobkový list, zázvor či muškátový orech a po vykysnutí hrudka soli a cesnak.
Mačanka - východoslovenská polievka zo šťavy z kapusty, ktorá sa zahusťuje múkou alebo smotanou, pridávajú sa do nej huby, cibuľa a cesnak. Názov mačanka je odvodený od spôsobu jej jedenia, keď sa do kašovitej zmesi namáčajú kúsky chleba.
Pupáky, pupačky - vianočné opekance typické najmä pre stredoslovenský región, najčastejšie pripravované s makom alebo orechmi. V niektorých oblastiach Slovenska sa pripravujú i na slano.
Štedrák - tradičný vianočný koláč z kysnutého cesta pochádzajúci zo stredného Slovenska, ktorý je bohato zdobený makom, orechmi, tvarohom a lekvárom.
Tatarčane pirohy - pohánkové pirohy plnené zmesou zemiakov a tvarohu alebo kapustou. Pochádzajú z prihraničnej oblasti s Ukrajinou a ich názov je odvodený od tatarky - pohánky, ktorú do oblasti priniesli Tatári, ktorí boli pohania. Podávajú sa s kyslou smotanou, prípadne so slaninou alebo s opraženou cibuľou.
StoryEditor
