StoryEditor

Daň zníži oslobodená suma

24.02.2011, 23:00

V daňovom priznaní podávanom tento rok v marci si môžete naposledy znížiť svoje občasné príjmy o štedrú sumu 925,95 eura. O rok sa toto oslobodenie od dane zníži na fixných 500 eur. Štát totiž zrušil nadviazanosť tejto sumy na 5-násobok sumy životného minima. To znamená, že ak si privyrábate popri zamestnaní príležitostnou prácou, na daniach v roku 2012 zaplatíte o dosť viac.

Pri rôznych príjmoch rôzne
Spôsob uplatnenia sumy oslobodenej od dane 925,95 eura sa líši v závislosti od druhu príjmu. To isté platí pri odpočítavaní výdavkov. Ak ste mali príjem z prenájmu bytu či domu, z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva alebo z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí, postupujete tak, že od príjmu odpočítate najskôr 925,95 eura. Výsledok dávate do daňového priznania. Z takto zníženého príjmu potom odpočítate výdavky paušálne 40 percent alebo skutočné. Nemôžete si ich však odrátať celé. Musíte ich krátiť v pomere, v akom je príjem znížený o oslobodenú sumu k celkovým príjmom. Pri príležitostnom zárobku z predaja poľnohospodárskych produktov platí tento rok ešte jedna výnimka – môžete si odpočítať výdavky 25 percent.

Cenné papiere
Inak sa postupuje pri príjmoch z prevodu opcií, z prevodu cenných papierov obstaraných od 1. januára 2004, z prevodu podielu na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti alebo členských práv družstva obstaraných od 1. januára 2004. Tieto príjmy najskôr znížite o výdavky. A potom od takto zníženého príjmu odpočítate oslobodenú sumu. Zdaňujete len rozdiel.

Kombinácia príležitostných zárobkov
Pri súčasnom dosiahnutí príjmov z prenájmu a z príležitostných činností neznížených o výdavky a príjmov z prevodu opcií, z prevodu cenných papierov, z prevodu podielu na spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditnej spoločnosti alebo členských práv družstva znížených o výdavky, sa uplatní oslobodenie len raz a zdaňuje sa nad sumu 925,95 eura. Karol mal v minulom roku príjmy ako zamestnanec. Okrem toho prenajímal garáž, na čom zarobil 1 300 eur. Okrem toho mal príjem zo zmluvy o dielo ako projektant vo výške 1 100 eur. Musí si sám podať daňové priznanie, pretože jeho vedľajšie príjmy boli 2 400 eur. Príjmom zahrnovaným do základu dane je suma 1 474,05 eura (2 400 – 925,95). Do daňového priznania musí zahrnúť aj príjmy zo zamestnania znížené o odvody.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:02