StoryEditor

Ceny potravín išli hore

14.02.2010, 23:00
Autor:
(bb)(bb)

Spotrebitelia na Slovensku opäť čelia nárastu cien. V januári nakupovali drahšie potraviny i alkohol. Naopak, oproti decembru zlacneli na začiatku tohto roka odevy a obuv.

Inflácia bola oproti predchádzajúcemu mesiacu vyššia o 0,2 percenta. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vzrástla o 0,4 percenta. "V januári sme zaznamenali relatívne silný sezónny nárast cien potravín," zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Zelenina totiž zdražela o 13 percent. Paradajky Slováci kupovali podľa údajov Štatistického úradu drahšie dokonca o 43 percent. Priplatili sme si aj pri kúpe alkoholu. Ten oproti decembru zdražel o 0,6 percenta.

Ako doplnil Koršňák, na začiatku roka sme však zažili štandardný sezónny medzimesačný pokles cien odevov a obuvi. Dôvodom boli podľa neho každoročné výpredaje po Vianociach. Na začiatku roka klesli aj ceny energií, konkrétne plynu a elektriny.

V tomto roku by sa vývoj spotrebiteľských cien mal podľa analytikov zrýchliť. "Dynamika rastu cien v tomto roku by sa mala pozvoľna zrýchľovať až na 1,9-percentný medziročný nárast v decembri," avizoval Koršňák. V priemere by tak ceny v roku 2010 mali vzrásť medziročne o 1,3 percenta.

Protiinflačné pôsobenie cien pohonných látok a potravín, ktoré napomohli významne znížiť medziročný rast cien v minulom roku, by sa malo postupne zmierňovať. Nízky zostane pravdepodobne aj dopyt domácností. Dôvodom bude stále relatívne vysoká nezamestnanosť a nízky rast miezd.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 22:52