StoryEditor

Ceny rástli najpomalšie v histórii

13.01.2010, 23:00
Autor:
(bb)(bb)

Ak sa Slováci nemôžu za vlaňajšok na niečo sťažovať, tak sú to ceny. Paradoxne, vďačíme za to kríze - podľa Štatistického úradu SR ceny išli minulý rok nahor iba o 1,6 percenta, čo je najpomalšia inflácia v histórii. Kríza nedovolila zdražovať rope ani potravinám a slabý domáci dopyt neumožnil obchodníkom, aby ceny zvýšili.

Dôležitý je dopyt
Rast cien najviac brzdil slabý domáci dopyt. Na Slovensku pribúda nezamestnaných a silnou konkurenciou sú susedia. "Ich meny sa od leta neposilnili, naši obchodníci tak stále čelia aj lacnej konkurencii zo zahraničia,“ vysvetlil HN analytik ING Bank Eduard Hagara.

Práve "lacní susedia“ by mali podľa neho zabezpečiť, že Slováci sa nemusia zdražovania báť ani v blízkom čase.

Rast bude mierny
Zatiaľ čo vlani bola inflácia 1,6-percentná, v tomto roku by to malo byť okolo dvoch percent. Tlačiť na rast cien by mohlo zavedenie mýta, to by však na celkovú infláciu malo mať podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka zanedbateľný vplyv. "Protiinflačne by mali pôsobiť regulované ceny energií, ale aj avizované zníženie spotrebnej dane na naftu.“

Prečítajte si aj:
Ceny vlani rástli najpomalšie

Uplynulý rok bol pre slovenských spotrebiteľov mimoriadne priaznivý. Ceny totiž rástli najpomalšie v histórii. „Vďačiť“ za to môžeme kríze. Tá stláčala ceny tovarov a potravín a nízky dopyt nedovoľoval obchodníkom uvoľniť cenám uzdu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 09:38