StoryEditor

Európske fondy

20.06.2003, 00:00
Autor:
HNHN
Národný rozvojový plán
Základným programovým dokumentom na čerpanie z fondov EÚ je Národný rozvojový plán. Za jeho vypracovanie je zodpovedný Riadiaci orgán pre CSF, ktorým je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR. NRP bol predložený Európskej komisii 12. marca 2003.
Operačné programy
Na NRP nadväzujú sektorové operačné programy, za ktoré zodpovedajú Riadiace orgány (RO):
- SOP Priemysel a služby (RO je Ministerstvo hospodárstva SR)
- SOP Ľudské zdroje (RO je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR)
- SOP Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (RO je Ministerstvo pôdohospodárstva SR)
- OP Základná infraštruktúra (RO je Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR)
Programové doplnky
K jednotlivým operačným programom príslušný riadiaci orgán vypracúva programové doplnky (PD), koordinátorom je MVRR SR.
Tieto mali byť pôvodne vypracované do 30. apríla 2003. Práce na programových doplnkoch zatiaľ nie sú ukončené, keďže nie sú finalizované základné programové dokumenty. SR požiadala EK o predĺženie termínu na prípravu programových doplnkov do 30. júna 2003.
Zoznam projektov
Následne na programové doplnky by mal byť vypracovaný predbežný indikatívny zoznam projektov.
Eurofondy
Riešiť štrukturálne a sociálne problémy regiónov členských krajín EÚ, kde HDP na obyvateľa nedosahuje 75 % priemeru Spoločenstva, majú štyri eurofondy:
#149# Európsky fond regionálneho rozvoja (ERDF - European Dregional Development Fund). ERDF je cielený na celkový hospodársky a sociálny rozvoj EÚ, na znižovanie rozdielov medzi tzv. znevýhodnenými regiónmi ako aj medzi jednotlivými sociálnymi skupinami. Jeho prostriedky sú určené pre regióny spadajúce pod Cieľ 1 a Cieľ 2 štrukturálnych fondov. Cieľom pomoci z fondu je vytváranie pracovných príležitostí. Finančná pomoc z ERDF je určená najmä na:
#149# podporu malých a stredných podnikov
#149# podporu produktívnych investícií
#149# rozvoj infraštruktúry
#149# posilnenie miestneho rozvoja.
#149# Európsky sociálny fond (ESF- European Social Fund). Európsky sociálny fond je zacielený na oblasť politiky zamestnanosti, na zlepšenie odbornej kvalifikovanosti a následný rast pracovného potenciálu.
#149# Európsky poľnohospodársky usmerňovací a záručný fond (EAGGF- European Agricurtular Guidance and Guarantee Fund). Fond má slúžiť na podporu rozvoja vidieka. Financuje sa z neho rozvoj vidieckych oblastí v celej EÚ. EAGGF je rozdelený do dvoch sekcií: - usmerňovacia sekcia podporuje opatrenia rozvoja vidieka v oblastiach Cieľa 1
- záručná sekcia operuje v iných oblastiach.
#149# Finančný nástroj na riadenie rybárstva (FIFG - Financial Instrument for Fisheries Guidance). Je to špeciálny fond, určený pre štrukturálnu reformu sektora rybárstva.
Kohézny fond
Prostriedky kohézneho fondu sú určené pre národné dopravné a environmentálne projekty. Kohézny fond poskytuje členským štátom Únie, ktorých HDP na obyvateľa je nižšie než 90 % priemeru EÚ, financie na národné environmentálne projekty a na projekty budovania transeurópskych dopravných sietí. Za riadenie fondu je zodpovedné MVRR SR. V súčasnosti sa pripravuje Referenčný rámec pre Kohézny fond, ktorý je zložený z dvoch častí: Doprava (pripravuje MDPT SR) a Životné prostredie (pripravuje MŽP SR).
Aký je rozdiel medzi Cieľmi 1, 2 a 3
Kategória "Cieľ 1" predstavuje najvyššiu možnú mieru pomoci, aká môže byť zo štrukturálnych fondov poskytnutá a uchádzať sa o ňu môžu výhradne regióny, ktorých HDP na obyvateľa je nižšie než 75 % priemeru EÚ. S výnimkou Bratislavského kraja sa do tejto kategórie kvalifikovala celá Slovenská republika. Bratislavský kraj však môže využívať pomoc v rámci:
- Cieľa 2 (revitalizácia oblastí, ktoré čelia štrukturálnym ťažkostiam) a - Cieľa 3 (rozvoj ľudských zdrojov).
Spracované podľa návrhu informačnej brožúry Aby európske fondy slúžili Slovensku.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. október 2024 08:32