StoryEditor

O priznanie dôchodku môžete požiadať aj spätne

29.12.2009, 23:00
Autor:
(ph)(ph)

Ak ste dosiahli dôchodkový vek v roku 2009, no do penzie chcete odísť až v novom roku, žiadny problém. Aj v roku 2010 môžete požiadať o priznanie dôchodku spätne, k dátumu dosiahnutia dôchodkového veku.

To, že rok 2009 dokončíte v práci a prípadne budete pracovať aj ďalej, nezabráni poberaniu vašej dôchodkovej dávky.

Je to lepšie
Spätné priznanie dôchodku je legitímna možnosť, ktorú ponúka Sociálna poisťovňa. "Poistenec, ktorý dovŕšil dôchodkový vek v niektorom kalendárnom roku, ktorý predchádza kalendárnemu roku 2010, môže požiadať o priznanie starobného dôchodku spätne," informuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
Ak si dáte vypočítať dávku k dátumu dosiahnutia dôchodkového veku v roku 2009, bude to pre vás aj oveľa výhodnejšie. V prípade, že by ste nastúpili na dôchodok v roku 2010 a k dátumu v tomto roku by ste si nechali vypočítať výšku dôchodku, urobili by ste chybu. Nielenže by váš dôchodok vypočítaný pre rok 2010 bol pre nižšiu valorizáciu menší, ale obrali by ste sa aj o valorizáciu z roku 2009.

Zjednodušene povedané, ak požiadate o dôchodok v roku 2010 spätne k dátumu v roku 2009, vaša dávka sa bude zvyšovať dvakrát -- prvý raz o 6,95 percenta (valorizácia v roku 2009) a druhý raz o 3,05 percenta (valorizácia v roku 2010). Rozdiel medzi aktuálnou dôchodkovou hodnotou v rokoch 2009 a 2010 je malý na to, aby vyrovnal rozdiely vo valorizácii.

Práca neprekáža
Dávku starobného dôchodku môžete poberať aj vtedy, keď ešte pracujete a neužívate si penziu. Vaša práca nerozhoduje, či môžete alebo nemôžete požiadať o dôchodok. "Nerozviazanie pracovného pomeru nemá vplyv na dátum priznania dôchodkovej dávky," hovorí Peter Višváder.

To znamená, že pokojne môžete pracovať aj v roku 2010. Keď už budete chcieť odpočívať, stále môžete požiadať o priznanie penzie k dátumu dosiahnutia dôchodkového veku. Bez ohľadu na to, že ste pracovali.

Dajte si však pozor na trojročnú lehotu. "Dôchodok bude poistencovi priznaný najviac tri roky spätne odo dňa uplatnenia nároku na dôchodkovú dávku," dodáva Višváder.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:26