StoryEditor

Omeškaná diskusia

08.06.2011, 00:00


Ministerstvo financií je ochotné diskutovať o niektorých pripomienkach k návrhu daňovo-odvodovej reformy. Toto odznelo po pondelkovej tripartite. Neskoro.
Tripartita rokovala o reforme až tento pondelok, hoci vláda ju už predtým schválila na svojom rokovaní 18. mája. Ako inak -- bez pripomienok sociálnych partnerov -- zamestnávateľov a odborárov. Zamestnávatelia pripravili vlastné návrhy zmien, avšak do vládneho materiálu sa nedostal ani jeden.
Ministerstvo financií sa zaštítilo verejnou diskusiou. Zriadilo na to mailovú adresu. Pripomienok napokon poslali ľudia málo a aj z toho mála ministerstvo financií zapracovalo vari len dve. Väčšinou totiž išlo o kritické postrehy, a nie odborné pripomienky.
A tak sa celé kolo rokovaní o reforme zopakuje. Nie pre veľký úspech diskusie, ale nechcene. Pripomienky odborárov a zamestnávateľov sa opäť dostanú na stôl vlády a tá možno napokon do návrhu niektoré z nich zapracuje. Odborári chcú ešte o nich diskutovať na odbornej úrovni. Zamestnávatelia zase prichádzajú s ďalšími novými návrhmi -- navrhujú napríklad zníženie odvodov zamestnancov už od januára. Po týchto diskusiách pôjde reforma do parlamentu. Poslanci už avizujú, že návrhov na zmeny z ich strany bude veľa.
Načo bolo všetko toto dobré? V septembri by už mala byť v parlamente väčšina zákonov, ktorými sa bude koncepcia reformy uskutočňovať. Pravdepodobne nebudú. Vládu tlačí čas. Málo času však nemôže byť dôvodom, aby si s pripomienkovaním tak zásadných zmien robilo ministerstvo financií čo chce. Efekt tohto zbytočného kolotoča je totiž už zrejmý -- ďalší časový sklz. Nejde na vrub začiatočníkovi, ale dvojnásobnému ministrovi financií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:44