StoryEditor

Bankrot USA? Žartujete, odkázal minister

19.05.2011, 00:00
Dlh Spojených štátov presiahol limit. Šéf rezortu financií musí strop zvýšiť zákonom. Chce to stihnúť do júla.

Dlhy nerobia problémy len európskym krajinám. Ťažkosti majú aj Spojené štáty. Ich dlh presiahol limit 14,3 bilióna dolárov a musí byť do začiatku augusta legislatívne zvýšený. Ak sa tak nestane, mohlo by hroziť najsilnejšej ekonomike sveta, že bude môcť míňať len to, čo vyberie na daniach. Na otázku, či hrozí USA bankrot, však minister financií Timothy Geithner odpovedal jasne. „Sme Spojené štáty. To musíte žartovať,“ cituje šéfa amerických financií denník The Wall Street Journal. Minister tiež ubezpečil, že problém so zvýšením dlhu by chcel mať vyriešený v júli.

Horšie ako Portugalsko
Americký národný dlh sa v súčasnosti šplhá k 14,4 bilióna dolárom. Každý Američan dlhuje po prepočte viac ako 45-tisíc a každý daňovník takmer 130-tisíc dolárov. Podľa Kamila Borosa zo spoločnosti X-Trade Brokers budú mať USA z dlhodobého hľadiska veľké problémy so splácaním dlhu. „Ten sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 95 percent hrubého domáceho produktu,“ priblížil Boros s tým, že je to viac ako úroveň, keď stratilo dôveru investorov Portugalsko.

Strop amerického dlhu stanovuje zákon. A ten musí schváliť Kongres, v ktorom sú republikáni. „Minimálne skupina okolo republikánskeho kongresmana Rona Paula, ktorý je najväčším presadzovateľom úsporných opatrení, bude proti,“ odhaduje Boros. Geithner však tvrdí, že na súkromných stretnutiach dostal prísľub, že republikáni „nebudú vymýšľať“ a strop schvália. Republikáni to však vidia inak. Ako výmenu za schválenie nového limitu žiadajú úsporné opatrenia. „Po ťahaniciach a prieťahoch by však zvýšenie limitu malo byť schválené bezpečnou väčšinou,“ avizoval analytik spoločnosti Patria Finance David Marek.

Najviac zhltne armáda
Ak by nový limit neschválili, podľa Jaromíra Šindela z Citibank Europe hrozí, že USA nebudú môcť vydávať nové dlhopisy. „Museli by znížiť výdavky na vládne programy, sociálne a zdravotné poistenie, na zbrojenie a úroky,“ vysvetlil. Boros dodal, že by museli míňať len to, čo vyberú na daniach. Mohlo by to narušiť ich plány. „Keďže vlani americká ekonomika potrebovala zhruba tri nové doláre štátneho dlhu na rast HDP o jeden dolár, tak je zjavné, že krajina by sa pri absencii deficitného hospodárenia dostala do nemalej recesie,“ upozornil Boros.

Najväčšiu položku vo výdavkoch USA tvorí armáda. Tento rok by mali byť tieto výdavky podľa Mareka 850 miliárd dolárov, čo je viac ako pätina všetkých výdavkov. Druhú pätinu rozpočtu tvoria výdavky na zdravotníctvo. „Programy Medicare a Mediaid zhltnú 760 miliárd dolárov,“ priblížil Marek.
Výraznejšie dlhové problémy by podľa Šindela zasiahli dolár podobne ako zasahujú dlhové problémy v Európe euro.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:02