StoryEditor

Zle ste zúčtovali? Môžu vás obviniť z podvodu

Ste živnostníkom a vediete si účtovníctvo sami? Poradíme vám na 16-stranách ako na to.

Aj pán Peter je jeden zo živnostníkov, ktorý si vedie jednoduché účtovníctvo sám. Rozdiel ale je, že väčšina jeho pracovníkov sú rodinní príslušníci. Práve z tohto dôvodu, keďže svojim príbuzným bezmedzne dôveruje, by sa chcel vyhnúť náročnej inventúre zásob, ktorá sa vykonáva v deň zostavenia závierky a slúži na overenie či majetok, záväzky a rozdiel medzi nimi v účtovníctve sedí aj v skutočnosti. Vediem maloobchodný predaj a mám päť obchodov po okolitých mestách. Keďže pracovníci sú rodina, veríme si a robíme „na dôveru“. V minulom roku daňovníci inventúru nekontrolovali, a tak premýšľam, že by som si to v tomto roku odpustil,“ uvažuje Peter. Odborníci však varujú pred podobným „zbavovaním sa“ povinností. „Ak daňová kontrola je vedená správne, tak sleduje aj nosný podklad pre zostavenie závierky, čo je inventúrny súpis o koncoročnej inventarizácii,“ vysvetľuje účtovník Peter Málach.

Ak urobíte v účtovníctve chybu, môže vás to vyjsť draho. Aj malý omyl dokáže spôsobiť veľké škody, zvlášť vo firmách, kde pracujú s veľkými sumami. Pokuta závisí od závažnosti, následkov a aj od toho, ako dlho tento stav trvá. Ak sa pomýlite o veľkú sumu, môžete dostať aj veľkú pokutu. „A keď to bude výrazne v prospech zníženia vašej dane, kontrolóri vás môžu nahlásiť na políciu s podozrením na finančnú trestnú činnosť ako napríklad krátenie dane,“ upozorňuje Dagmar Bednáriková, daňová poradkyňa. Skôr, než príde kontrola, môžete zistené chyby opraviť aj z vlastnej iniciatívy. Najlepšie je, keď na ne prídete pri účtovnej závierke. Vtedy ich stihnete napraviť ešte v riadnom termíne podávania daňových priznaní. Ak ste už priznanie podali, budete musieť urobiť opravné. Keď to stihnete do 31. marca, nedostanete pokutu.

 

Časté chyby pri účtovaní

- nesprávne zaradenie veci do daňových výdavkov. Ak si do výdavkov dáte niečo, čo nesúvisí s vaším podnikaním a je to predmet osobnej spotreby.

- ak niekto zaradí do výdavkov celú sumu lízingu či majetok, ktorý má byť postupne odpisovaný

- na strane príjmov býva posúdenie daňového príjmu pri pohľadávkach na prelome rokov. V jednoduchom účtovníctve daný príjem patrí do obdobia, v ktorom bol prijatý, a nie do toho, v ktorom bola vystavená faktúra .

- zaúčtovanie dotácií, tie majú byť daňovým príjmom až v období, kedy sú použité. Chybný základ dane môže mať na svedomí aj nesprávne zaradenie majetku do odpisových skupín.

- podnikatelia zabúdajú napríklad na účtovanie priebežných položiek, nesprávne druhovo rozčleňujú výdavky či príjmy, nevedú pomocné knihy, nesprávne aplikujú odpisy

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. október 2024 06:45