StoryEditor

Autá prihlásené v cudzine sa z dane vyzuli

Za vozidlo na lízing platil v minulosti dane nájomca, po novom ich už odvádza lízingová spoločnosť.

Bratislava - Máte kamiónovú firmu či taxík, lízingovú firmu, alebo ako inštalatér jazdíte na stavby a k zákazníkom? Ak používate auto na podnikanie, máte na podanie daňového priznania a zaplatenie dane z motorových vozidiel za rok 2012 už len štyri dni. Posledným termínom je totiž 31. január. V prípade, že to nestihnete, hrozí vám pokuta od 5 do 3 000 eur. Podľa Finančného riaditeľstva podnikatelia síce dane platia, ale neraz v nesprávnej výške, lebo si auto zaradia do inej daňovej sadzby, ako by mali. Sú aj takí, čo zabudnú podať priznanie. Ani v tomto roku to zrejme nebude ináč, lebo vlani sa zmenil zákon o miestnych daniach a poplatkoch. Najmä menšie firmy tak môžu mať v daniach chaos.
Zmena nastala napríklad v osobe platiteľa dane pri operatívnom lízingu auta (bez predkupného práva). Kým za prvý polrok 2012 ju musí zaplatiť nájomca auta (teda nie lízingovka), od júla prešla táto povinnosť na vlastníka vozidla – lízingovú firmu.    
Viete o tom, že hoci podnikáte na Slovensku, za rok 2013 už daň doma platiť nemusíte? Vzťahuje sa to však len na autá tých osôb a firiem, ktoré majú trvalý pobyt a sídlo v zahraničí. Zmena vyplýva zo smernice EÚ a má zabrániť dvojitému zdaneniu. Túto možnosť už využívajú napríklad prepravné firmy. Nejedna z nich odchádza do krajín s nižšími daňami. „Zakladám spoločnosť v Slovinsku. Práve teraz tam idem všetko pripraviť,“ povedal HN Pavol Jančovič, riaditeľ spoločnosti Topnad. Slovensko tak iba v tomto prípade príde o dane za 150 vozidiel, čo je za rok 330-tisíc eur.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:12