StoryEditor

Okná pre každý štýl a vkus

03.04.2003, 00:00

Charakter a vzhľad domu vynikne, ak sú k architektúre domu harmonicky prispôsobené aj okná. Z rozsiahlej materiálovej, tvarovej aj farebnej ponuky si vyberte také okná, s ktorými budete spokojní celý život.

Od okien žiadame, aby nám zabezpečili nielen dostatok svetla v interiéri, ale aj prívod čerstvého vzduchu, zamedzenie hluku, zabránili nežiaducemu prestupu tepla -- v zime von, v lete dnu, aby boli konštrukčne dokonalé, nezatekali, nefúkalo cez ne, aby bola ich cena prijateľná... Existuje okno, ktoré nám zabezpečí všetky tieto požiadavky naraz? Laik sa pri súčasnej ponuke ťažko zorientuje na trhu s oknami. Väčšina firiem vyrábajúcich alebo predávajúcich okná poskytuje odborné poradenstvo, nezáväzné konzultácie a spoločné hľadanie optimálneho riešenia pre váš dom či byt vrátane cenovej ponuky. Najpoužívanejšie okná u nás sú drevené a plastové, málokto si vyberie hliníkové okná. Čím ďalej väčšiu obľubu získavajú kombinované okná drevo-hliník alebo plast-hliník. Vybrať najvhodnejší materiál profilov nových okien nie je jednoduchá záležitosť, vyžaduje poznať dôležité vlastnosti a kritériá každého z nich.

Drevené okná
Drevo ako prírodný, ekologicky čistý materiál s dlhou životnosťou, vynikajúcimi tepelnoizolačnými i akustickými vlastnosťami je stále hojne zastúpené v rodinných aj bytových domoch, napriek invázii plastových okien. Pri rozhodnutí pre drevené okná treba siahnuť po takzvaných eurooknách, ktorých rámy sa vyrábajú z trojvrstvového lepeného profilu s celoobvodovým kovaním. Na špeciálnu objednávku možno dodať okná s kovaním so štvrtou polohou kľučky, s takzvanou mikroventiláciou. Lepený europrofil sa na rozdiel od okien z jedného kusa dreva nekrúti, zachováva si tvarovú stálosť. Odoláva aj vlhkému prostrediu a veľkým teplotným výkyvom. Najčastejšie používaným drevom na lepené profily je smrekové, borovicové alebo dubové. Za najväčšiu nevýhodu drevených okien sa považuje ich údržba. Tento problém vyriešili stále dokonalejšie náterové látky, ktorá vydržia oveľa dlhšie ako tie, ktoré sa používali kedysi. Používajú sa lazúrovacie laky, ktoré drevo impregnujú, ošetrujú a zachovávajú jeho prirodzený vzhľad, ale aj vodou riediteľné krycie farby v širokej škále odtieňov, ktoré oveľa lepšie odolávajú UV žiareniu a poveternostným vplyvom ako bezfarebné laky.

Plastové okná
Odporcovia plastových okien tvrdia -- deformujú sa, praskajú, strácajú farbu. Pri dnešných nových technológiách výroby plastu to nie je pravda. PVC, ktoré je východiskovou surovinou plastových okenných profilov, sa upravuje rôznymi stabilizátormi, plastifikátormi alebo farebnými pigmentmi. Všetky tieto zložky a spôsob ich spracovania ovplyvňujú vlastnosti okien. Kvalitné profily, tesnenia a izolačných dvojsklá, prípadne trojsksklá, zaručujú dlhú životnosť plastového okna, takmer žiadne náklady na údržbu, značné zníženie hlučnosti a výrazné úspory nákladov na vykurovanie. Pri nákupe plastových okien sa dôležitým kritériom stáva počet komôr v profile okna, ktoré majú spolu so spôsobom tesnenia vplyv na tepelnoizolačné vlastnosti okna. U nás sú najpredávanejšie okná s trojkomorovým rámom, pretože sú v prijateľnej cene. Vo vyspelých západných krajinách sú štandardom päťkomorové okenné profily. Rozhodne by nemali v profile okna chýbať oceľové výstuže, ktoré zaisťujú statickú stálosť okna. Zbytočne sú vyhodené peniaze za kvalitný rám okna, ak sa zanedbá kvalita zasklenia, pretože sa celá tepelnoizolačná schopnosť okna zhorší. Odporúčame vyberať okná s koeficientom prestupu tepla v rozmedzí 1,1 až 1,5 W/m2K.
Výhody a nevýhody materiálov okien:
Drevo
výhody nevýhody
prírodný, ekologický materiál
s dlhou životnosťou, rokmi overený vyžaduje údržbu, i keď už nie takú náročnú ako kedysi
výborné tepelnoizolačné vlastnosti

Plast
bez údržby, priaznivá cena menej kvalitné okná sa môžu deformovať a horšie otvárať a zatvárať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:08