StoryEditor

EDGE -- rýchle mobilné dáta

19.10.2004, 00:00

Tento rok sa Európa stáva svedkom zavádzania dátových technológií ďalšej generácie. Na plnohodnotné 3G si musíme v SR aspoň dva-tri roky počkať, ale mobilný internet presahujúci rýchlosť klasickej ISDN linky sa už stal realitou -- vďaka EDGE.
Na Slovensku zatiaľ ponúka technológiu EDGE iba EuroTel (od 1. júna 2004). V súčasnosti môžete pomocou nej prenášať dáta v Bratislave a krajských mestách. Do konca roka sa však pokrytie EDGE postupne rozširuje, aby ho mohlo prijímať 1,5 milióna používateľov. EDGE sa tak rozšíri najmä do okresných miest a ich blízkeho okolia.
Druhý operátor, Orange Slovensko, zatiaľ s prevádzkou ešte nezačal, hoci je možné jej spustenie do konca roka 2004.

Prečo práve EDGE
Pôvodné technologické plány rátali v súčasnej dekáde (2001 až 2010) s pomerne rýchlym prechodom k sieťam tretej generácie a v jej závere i k sieťam štvrtej generácie. Skutočnosť je však odlišná -- 3G siete nastupujú do bežnej prevádzky o pár rokov neskôr, a tak boli operátori nepriamo nútení k tomu, aby časovú medzeru a možnosti svojich sietí i služieb vyplnili inak. Ako jedno z najpriaznivejších riešení vyplynulo práve použitie dátovej technológie EDGE. Tá býva niekedy označovaná už ako technológia 3G, inokedy sa považuje za tzv. technológiu "dvaapoltej" generácie, pretože jej možnosti a štruktúra ležia na pomedzí sietí 2G a 3G.

PODSTATA EDGE
EDGE je dátová technológia a umožňuje niekoľkonásobne vyššie prenosy ako doterajšie možnosti GSM siete. CSD i nadstavba HSCSD (ktorú na Slovensku ponúka iba EuroTel ako High Speed Data) disponuje maximálnou rýchlosťou 43,2 kbps. GPRS beží štandardne do 48 resp. 57,6 kbps (pri použití lepšieho kódovania CS4 až do 80 kbps). V tomto smere je EDGE viditeľným krokom vpred, pretože maximálnu rýchlosť downloadu zvyšuje na 236,8 kbps a maximum uploadu je 118,4 kbps.
EDGE je moduláciou GSM sietí a jedna z posledných možností druhej siete generácií.
Modulácia umožňuje väčšiu dátovú priepustnosť až do teoretickej rýchlosti zhruba 400 kbps. Aj technická stránka EDGE sa hlási ku GSM, na jej zavádzanie je potrebné vymeniť časť rádiovej časti BTS staníc GSM siete, aby boli zavedené nové kódovacie schémy. (Zatiaľ čo pri 3G resp. UMTS sieťach je potrebné stavať siete BTS staníc nanovo.) Navyše, EDGE dokáže v súčasnosti pokryť s jednou stanicou väčšiu oblasť ako pripravované UMTS.

NÁSTUP AJ V EURÓPE
EDGE sa začalo budovať primárne na severoamerickom kontinente, čiastočne ho využívajú niektoré ázijské krajiny (ktoré sú však na mobilný internet odkázané v oveľa menšej miere, a to vďaka často všadeprítomnému broadbandu). Čoraz širšie využitie však nachádza EDGE v Európe, nakoľko sa dá rýchlejšie zaviesť ako siete 3G. Aj operátori s pôvodne záporným vzťahom k EDGE sa napokon rozhodli technológiu vo svojich sieťach využiť -- viď prípad T-Mobile v ČR.
Technológia EDGE môže byť nasadená do pôvodných GSM sietí dvojakým spôsobom -- ako tzv. ESCD (Enhanced Circuit-Switched Data), resp. ako upgrade prenosov CSD, t. j. pre dial-up služby (podobne vzniklo napríklad aj HSCSD). Alebo operátor vykoná upgrade služby paketového prenosu dát a zmoduluje GPRS do podoby tzv. EGPRS (Enhanced General Packet Radio Service).

CESTA EUROTELU
EuroTel si z možností ECSD/EGPRS vybral tú druhú. V praxi kombinuje možnosti GPRS s EDGE, resp. môže zrýchľovať služby postavené na báze GPRS. Podobnú cestu si napokon zvolila väčšina európskych či svetových operátorov. Všeobecne sa tak zlepšuje systém paketových dátových služieb, t. j. vychádza zo vzoru rozšíreného GPRS. Ak zákazník EuroTelu začne využívať službu SuperSpeed, za ňou sa skrývajú práve rýchle dátové prenosy cez EDGE.
Aby ste mohli využívať EDGE, potrebujete: vlastniť mobilný telefón s príslušnou dátovou podporou, mať aktivovanú jednu z GPRS dátových služieb EuroTelu a byť v oblasti s podporou dátovej technológie.
V súčasnosti sú signálom EDGE pokryté všetky krajské mestá Slovenska a postupne nasledujú okresné mestá a ich okolie.
Službu môžete využívať aj v roamingu, za rovnakých podmienok ako GPRS. Stačí, ak roamingový partner tiež podporuje sieť EDGE.

RÝCHLOSŤ
Niekoľkonásobne väčšiu rýchlosť technologickej novinky získate pri pripojení na internet, napríklad cez Nokiu 6230 spojenú s PC dátovým káblom, infraportom alebo cez Bluetooth. Rýchlosť spojenia závisí od viacerých faktorov: kvality signálu medzi telefónom a BTS, vzdialenosťou zákazníka od BTS, aktuálnej vyťaženosti danej BTS i polohy používateľa (či sa pohybuje alebo je v pokoji). V praxi je rýchlosť v ranných a popoludňajších hodinách v pracovných dňoch nižšia ako počas nocí alebo víkendov. Priemerné rýchlosti downloadu sa pohybujú v rozmedzí 160 až 200 kbps, t. j. od proklamovanej hodnoty 236,8 kbps sa líšia cca o 15 až 30 percent.
Reálna rýchlosť downloadu sa pohybuje priemerne okolo 18 -- 20 kB/s, maximálna dosiahnutá rýchlosť bola 23,2 kB/s. Počas downloadu si určite všimnete aj zvyšujúcu sa rýchlosť pri väčšej záťaži. Ak dáte sťahovať jeden súbor, bude sa sťahovať čoraz rýchlejšie. Ak dáte sťahovať viac súborov, správa sa rýchlejšie súhrnné pripojenie.

PODPORA MOBILOV
Ktoré telefóny už EDGE podporujú a ktoré ho ešte len do svojej výbavy zahrnú? Suverénnou značkou telefónov s podporou EDGE je Nokia, ktorá zahrnula technológiu do modelov 3200 (existujúci low-end), 3220 (low-end určený na jeseň tohto roka), 5140 (outdoor z tohtoročného leta), 6170 (hliníkové véčko pripravované na jeseň), 6220 a 6230 (dvojica manažérskych telefónov na trhu), 6630 (prvý prístroj s podporou 3G, EDGE a GSM, smartphone vychádzajúci na jeseň), 6810 a 6820 (dvojica telefónov s vyklápacou QWERTY klávesnicou, v súčasnosti sú už k dispozícii), 7200 (prvé véčko Nokie s dizajnom zo špeciálnych textílií vyšlo na jar), trojicu imidžových modelov 7260, 7270, 7280 a dvojicu pripravovaných komunikátorov 9300 -- 9500.
Ostatné značky majú vo svojej ponuke zväčša iba pár prístrojov alebo dokonca iba jeden. Príkladom je pripravované véčko Sony Ericssonu Z500i alebo Motorola V555. EDGE bude podporovať aj Samsung P710, ktorý sa však na našom trhu pravdepodobne priamo neobjaví.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 17:50