StoryEditor

Americké trhy v pozitívnom sentimente

21.11.2004, 23:00
Na akciových trhoch prevládal takmer celý týždeň pomerne pozitívny investorský sentiment a hlavné akciové indexy Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite a Standard and Poor´s 500 sa pohybovali v plusových uzatváracích hodnotách.

Na akciových trhoch prevládal takmer celý týždeň pomerne pozitívny investorský sentiment a hlavné akciové indexy Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite a Standard and Poor´s 500 sa pohybovali v plusových uzatváracích hodnotách.
Napriek tomu došlo v piatok k istej korekcii na trhoch, a to najmä po vystúpení chairmana Fedu Alana Greenspana. Ten sa zmienil o nebezpečenstve súčasného deficitu bežného účtu. Objektívnym dôsledkom tohto procesu by mohlo byť zníženie apetítu zahraničných investorov pre investície vyžadujúce si dolárovo denominované aktíva. Tento náznak nepozitívnej informácie stačil na to, aby dolár oslabol oproti ostatným menám a opäť sa vynorili obavy z väčších inflačných tlakov. Následne by, samozrejme, mohla nasledovať úprava benchmarkovej úrokovej sadzby Fedu smerom nahor.
Blue chips index Dow Jones Industrial Average skončil na 10 456,91 bodu a v týždennom vyjadrení klesol o osem desatín percenta. Z posilňujúcich titulov za zmienku stojí Walt Disney, ktorý oznámil dobrú výkonnosť v štvrtom kvartáli fiškálneho roku. Rovnako sa darilo petrochemickému gigantu Exxon Mobil, ktorý ťaží opäť z pohybu ceny ropy. Ostatné komponenty DJIA neboli tentoraz na ceste hore. Obzvlášť sa oslabil McDonald´s v dôsledku možného výskytu druhého prípadu šialenstva kráv v USA. Technologický index Nasdaq Composite je po minulom týždni na úrovni 2 071 bodov. Index sa v priebehu týždňa oslabil o 0,7 % a na konci týždňa to bolo najmä vplyvom poklesu polovodičového sektora. Tento sektor je zahrnutý vo Philadelphia Semiconductor Index, ktorý v priebehu piatkovej seansy spadol o 2,3 %, keď v predchádzajúcich dňoch mal skôr plusové stavy. Širší index Standard and Poor´s 500 Index sa na konci týždňa nachádza na 1 170,34 bodu. V týždennom vyjadrení index skorigoval o 1,2 %.
Pokiaľ zhodnotíme hlavné indexy za minulé mesačné obdobie, dostaneme sa pri indexe DJIA k zhodnoteniu 8,5 percenta, pri Nasdaq je to 10 a pri Standard and Poor´s 500 Index 8 percent.
Zobchodované objemy na burzách boli celkovo v priebehu týždňa nadpriemerné a napríklad v piatok sa na NYSE zobchodovalo 1,5 miliardy akcií a na Nasdaq to bolo vyše dvoch miliárd akcií. V priebehu celého obchodného týždňa boli trhy pomerne volatilné, čo je dané tzv. javom tripple-witching. Dochádza k vypršaniu platnosti opčných a futures obchodov.
Objavili sa zaujímavé správy o fúziách a akvizíciách. Hlavnou udalosťou je oznámenie fúzie, resp. kúpy retailovej siete Sears Roebuck firmou Kmart Holding Corp. v hodnote 11 mld. USD, čím by vznikol tretí najväčší retailový obchodník v USA. Zo sektora médií oznámili, že firma Dow Jones and Co. má zámer prevziať firmu MarketWatch v hodnote 520 mil. USD.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 00:17